Izvještaj o dva obroka

5. 11. 2022.

“Kad se približiše selu kamo su išli, on se pričini kao da ide dalje. Oni ga uzeše ustavljati i moliti: ‘Ostani s nama, jer je večer; dan je već na izmaku!’ I uđe da ostane s njima. Dok je sjedio s njima za stolom, uze kruh, zahvali, razlomi ga pa im ga dade. Njima se otvoriše oči i prepoznadoše ga. Ali njega nestade ispred njihovih očiju!” (Luka 24,28-31)

Jelo je važno u Bibliji. Osigurani obroci za četiri i pet tisuća ljudi bili su događaji za pamćenje, kao što je bila i Posljednja večera. Ali sada se trebamo vratiti na prvi obrok opisan u Pismu: “Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. Tada se obadvoma otvore oči, i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.” (Postanak 3,6.7)

Želim napomenuti da biblijsku poruku možemo sažeti u izvještaj o dva obroka koja su otvorila oči. Prvi se odnosi na događaj koji je oblikovao Zemlju. S njim je došao grijeh, smrt i druge nesreće koje su dovele do preokreta u povijesti svijeta koji je iskočio iz svojih tračnica i našao se u procesu samouništenja. Taj obrok također je doveo do dugačke liste ljudskog načina rješavanja problema prouzročenih grijehom, od kojih je prvi ljudski stvoren pristup spasenju i otkupljenju.

Ljudska bića mogu riješiti problem, poruka je takvog pristupa. Mi možemo upotrijebiti smokvino lišće ne bismo li pokrili svoju nagost. Ako to u potpunosti ne uspije, možemo snagom oboriti sile tame. I tako je nastalo viđenje o ljudskom Mesiji.

Drugi obrok stavio je točku na sva ta umovanja u čijem je središtu bio čovjek. Ovog puta, međutim, oči su se potpunije otvorile za božansko rješenje teškoća koje su nastupile zbog prvog obroka.

Kada su se oči te dvojice učenika otvorile, uvidjeli su smisao Kristove smrti i Njegovog nadasve važnog uskrsnuća. Jasno su prepoznali da je prokletstvo grijeha doživjelo poraz, da je sama smrt doživjela koban udarac, da su nove mogućnosti na vidiku.

Isus je bio živ! Ne kao Jairova kći ili sin udovice iz Naina ili uskrsli Lazar. Oni će se ponovno morati suočiti sa smrću. Ali ovdje je Onaj koji je prošao smrt i izišao na drugu stranu kao pobjednik.

Oči su im se otvorile. Zahvaljujući svojem uskrslom Gospodinu, sve je poprimilo sasvim novi smisao. A te novi oči trebate imati i vi i ja.

 

Preporučujemo: