Izvještaj o dva svečana uvođenja u dužnost

25. 11. 2022.

“Kad napokon dođe Pedeseti dan, svi bijahu skupljeni na istom mjestu. Tad iznenada dođe neka huka s neba, kao kad puše silan vjetar, pa ispuni svu kuću u kojoj su boravili. I ukazaše im se jezici kao od plamena i razdijeliše se te nad svakog od njih siđe po jedan. Svi se oni napuniše Duha Svetoga te počeše govoriti tuđim jezicima, kako ih je već Duh nadahnjivao da govore. … Kad to čuše, duboko se u srcu potresoše te rekoše Petru i ostalim apostolima: ‘Braćo, što da činimo?’ ‘Obratite se — reče im Petar. — Neka se svaki od vas krsti u ime Isusa Krista za oproštenje grijeha.’ … Tako se onoga dana pridruži Crkvi oko tri tisuće duša.” (Djela 2,1-41)

Veliki događaj u nebeskoj prijestolnoj dvorani prigodom

Kristovog ustoličenja pratili su događaji na Zemlji koji su označili početak novog razdoblja u kojem će Kristovi sljedbenici konačno postati snaga na Zemlji silom Duha Svetoga.

Ellen G. White ovako objašnjava povezanost između dva svečana uvođenja u dužnost: “Izlijevanje Duha Svetoga na Pedesetnicu bilo je nebeska poruka da je Otkupiteljevo ustoličenje završeno. U skladu sa svojim obećanjem, poslao je s Neba Duha Svetoga na svoje sljedbenike kao jamstvo da je kao svećenik i kralj primio svaku vlast na Nebu i na Zemlji, i da je Pomazanik svojeg naroda.” (Djela apostolska, str. 25)

Židovski blagdan Pedesetnice bio je najprikladniji dan u godini za takav prizor. Pedesetnica znači “pedeseti dan” i dogodila se pedesetog dana nakon Pashe i Blagdana beskvasnih kruhova. U židovskom kalendaru Pedesetnica se nazivala Blagdanom sedmica (budući da je nastupala sedam tjedana nakon Pashe i događaja povezanih s njom) i Blagdanom prvina (budući da su tog dana svećenici prinosili dva kruha kao zahvalnost za početak žetve pšenice).

Do tog doba godine (početak lipnja) putovanje je bilo sigurnije i Jeruzalem je ugošćivao veći broj najrazličitijih vjernika nego u bilo koje drugo doba godine. Narod iz cijelog Carstva bio je u Jeruzalemu.

Bio je to povoljan trenutak za Kristovo ustoličenje na Nebu i početak nove ere na Zemlji. Na blagdan Pedesetnice, zahvaljujući moćnom Duhom osnaženom Petrovom propovijedanju, simbol je zamijenila stvarnost i značenje “prvine” poprimilo je novo značenje kada je prvina kršćanske poruke počela napredovati silom Duha Svetoga. Tog dana oko tri tisuće ljudi prihvatilo je poruku o Isusu Kristu kao raspetom i uskrslom Gospodinu i Mesiji.

Međutim, Pedesetnica je bila samo početak novog doba u Božjem djelu. Kristov blagoslov ustoličenja ostat će s Njegovom Crkvom do Njegovog povratka na svršetku vremena. S darivanjem Duha Nebo je izlilo svoj najbogatiji dar.