Izvještaj o dva uskrsnuća

22. 12. 2022.

“Ovo vam velimo poučeni od Gospodina: mi živi, mi preostali za dolazak Gospodnji, sigurno nećemo preteći umrlih, jer će sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i sa zvukom trube Božje sići s neba, i najprije će uskrsnuti umrli u Kristu. Zatim ćemo mi živi, mi preostali, biti skupa s njima odneseni u zrak na oblacima u susret Gospodinu. I tako ćemo zauvijek biti s Gospodinom. Stoga, tješite jedan drugoga tim riječima!” (1. Solunjanima 4,15-18)

U ulomku od 15. do 17. retka nalazi se jedna od najdojmljivijih slika o Isusovom povratku u Novom zavjetu. Dok čitamo ove retke, trebamo se sjetiti da je Pavlova svrha pisanja pastoralne naravi. Pojedini su vjernici zbunjeni zbog smrti drugih ljudi u crkvi te on odgovara pružajući im utjehu i sigurnost.

Vidjeli smo u 13. i 14. retku da apostol nije želio da ostanu u neznanju o ovom predmetu napisavši da kao što je Isus uskrsnuo iz groba, tako će uskrsnuti i Njegovi sljedbenici. Sada u redcima 15-17 Pavao jasno iznosi ono što je samo nagovijestio u 13. retku.

A njegove riječi nade sigurno su bile vrlo utješne žalosnim vjernicima. Kao prvo, u 15. retku im piše da oni koji su umrli i počivaju u grobu neće biti ni na kakvom gubitku o Isusovom drugom dolasku. Naprotiv, imat će čast da budu prvi. Apostol kaže da mi živi “sigurno nećemo preteći umrlih”. On izlazi iz svojeg okvira i služi se naglašenim niječnim oblikom. On želi da steknu potpunu sigurnost u vezi s onim što ih tišti.

U 16. retku možemo osjetiti uzbuđenje koje raste u Pavlu dok opisuje drugi dolazak. Ne samo da će se Gospodin vratiti s Neba kao što je obećao svojim prvim učenicima (Djela 1,11; Ivan 14,1-3), već će to učiniti u slavi, dok budu odjekivali zvuci truba i arkanđeo glasno pozvao mrtve iz grobova.

Ali za one koji budu živi u vrijeme Isusovog povratka, najbolje tek dolazi. U 17. retku Pavao dodaje da “ćemo mi živi, mi preostali, biti skupa s njima odneseni u zrak na oblacima u susret Gospodinu”. Kakvo obećanje! Kao što je Isus uskrsnuo iz mrtvih, tako će uskrsnuti i oni koji vjeruju u Njega! I kao što se On uznio na Nebo, tako će se uznijeti i svi oni koji vjeruju u Njega! Bit će uzeti na oblake da Ga susretnu u zraku!

Kako Pavao iznosi izvještaj, “blažena nada” postaje sve ljepša i ljepša.

 

Preporučujemo: