Izvor života

1. 10. 2023.

“I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se napunite Duhom!” (Efežanima 5,18)

Pravo izlječenje i okrepa tijela i duše neće se zadobiti uzbuđenjem ili zaboravom, neprirodnim i nezdravim poticajnim sredstvima, ili popuštanjem niskim željama i strastima. Među bolesnicima ima mnogo onih koji su bez Boga i bez nade. Oni boluju od nezadovoljenih želja, neobuzdanih strasti i osude vlastite savjesti; oni gube oslonac ovog života i nemaju nikakvih izgleda za vječni život. Neka se oni koji njeguju bolesnike ne zanose mišlju da će učiniti dobro ako im dopuste da udovoljavaju svojim lakoumnim i uzbuđujućim željama. Te želje su bile prokletstvo njihovog života. Gladna i žedna duša gladovat će i žednjeti sve dokle god u ovome traži svoje zadovoljenje. Oni koji piju s izvora sebičnih zadovoljstava, prevareni su. Oni ne razlučuju veselo raspoloženje i snagu, i onda, kad uzbuđenje prestane, dolazi kraj njihovom “nadahnuću” te se prepuštaju nezadovoljstvu i očaju.

Trajni mir i pravi spokoj duha potječu samo iz jednog izvora. Isus je o ovome govorio kad je rekao: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.” (Matej 11,28) “Ostavljam vam mir; mir, i to svoj, dajem vam. Ja vam ga ne dajem kakav svijet daje.” (Ivan 14,27) Ovaj mir nije nešto što On daje neovisno o svojoj osobnosti. Taj mir je u Kristu i mi ga možemo primiti samo onda kad primamo Njega.

Krist je izvor života. Mnogima je potrebna jasnija spoznaja o Njemu; njih treba poučavati strpljivo i blago, pa ipak usrdno, da se cijelo biće može otvoriti iscjeliteljskim silama Neba. Kad svjetlost Božje ljubavi obasja zamračene odaje duše, prestaje nemirna zabrinutost i nezadovoljstvo, a blažena radost krijepi um i poklanja tijelu zdravlje i snagu.

Mi živimo u svijetu patnje. Poteškoće, kušnje i brige očekuju nas i na našem putu za nebeski dom. Postoje mnogi koji stalnim očekivanjem nevolje udvostručuju terete svojega života. … Pomozite im da skrenu svoj pogled s tamne slike u svojoj mašti na blagoslove i dobra što ih je Bog posuo po njihovoj stazi, a iza njih k onim nevidljivim i vječnim. (Služba liječenja, str. 153,154)

Za razmišljanje: U kojim sam područjima svojeg života možda nespokojan ili nezadovoljan?