Izvucite blagoslove iz dolaženja u crkvu

Danasnji krscanin 15. 03. 2018.

Jeste li ikada osjetili da vam je crkva besmislena?

Predlažemo osam načina na koje to možete promijeniti.

 

1. Ponesite u crkvu svoju Bibliju, kao knjigu ili na mobitelu, i pravite bilješke

Praveći bilješke pomažete sebi da se poruka “ulijeva” u vas. Te bilješke možete ponijeti kući i ponovno proći kroz njih tijekom osobnog proučavanja. Možete ih pokazati nekom u crkvi, porazgovarati o njima i poukama koje ste izvukli iz pročitanog te objasniti zašto su vam važne.

 

2. Molite se da bogoslužje u cijelosti bude uspješno

Dobro vrijeme za to je dok pješačite ili se vozite u crkvu. Tražite od Boga da propovjedniku daruje riječi iz Biblije koje će biti korisne vama i svima u crkvi. Molite se za sve koji će izvoditi glazbu, pjevati ili raditi na ozvučenju da sve bude besprijekorno. Tražite da Bog djeluje i spriječi bilo kakve smetnje tijekom bogoslužja.

 

3. Ako je moguće, sjedite u crkvi što više naprijed

Ja volim sjesti naprijed, gdje se nešto zbiva, i biti blizu. Izgleda da je jednostavnije razumjeti poruku kad govorniku vidim lice i kad njega ili nju mogu gledati u oči. To mi daje jači osjećaj da govornik govori izravno meni. Isto tako, manje je smetnji kad se sjedne bliže prednjem dijelu, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što se neka moguća smetnja događa iza mene.

 

4. Pazite na ono što se govori

Isus je rekao: “Pazite na ovo što slušate!” (Marko 4,24) Nemojte tijekom bogoslužja ustati i hodati okolo, osim u slučaju neke potrebe. Koristite toalet ranije, tako da nećete morati izlaziti, pogotovo ne onda kad pastor poziva na predaju i posvećenje. To je najvažniji dio službe. Izlaženje kad se upućuje poziv djeluje obeshrabrujuće na propovjednika i na one na čijem srcu Bog radi.

 

5. Pribavite nosač zvuka sa snimljenom propovijedi

Većina mjesnih crkava je uredila snimanje propovijedi i njihovo prenošenje i pohranjivanje na internetu, tako da još istoga dana možete preslušati propovijed kod kuće. Ako u vašoj crkvi ne snimaju propovijedi, možete ih snimati sami. Istraživanja su pokazala da osoba treba određenu poruku čuti sedam puta kako bi ona konačno bila usvojena. Kad čujem poruku koja mi je stvarno draga, nabavim je na nosaču zvuka i slušam je svakog dana tjednima kasnije. Po sjećanju napravim bilješke za sebe. Kao propovjednik, mogu u svojoj mjesnoj crkvi ponoviti propovijed koju sam čuo u nekoj drugoj crkvi, ako sam njome potaknut.

 

6. Pomozite pastoru odgovorom na njegovu poruku

Ako pastor zatraži da podignete ruku, ili da u znak suglasnosti kažete glasno amen, nemojte samo sjediti. Uključite se! Možda vam je dosadno ili ste umorni, ali potrudite se da to ne pokažete. Propovjednici ožive kad vas pogledaju i vide vaš osmijeh, klimanje glavom u znak odobravanja, ili kad odajete na licu znakove da ste sretni. Bili biste iznenađeni onim što pastori koji vas gledaju primjećuju tijekom propovijedi. I u velikoj crkvi vidim što ljudi rade dok propovijedam. Sve vidim.

 

7. Ne dopustite odvlačenje pozornosti

Ako imate zdravstvenih razloga, ili malu djecu pa znate da biste mogli drugima odvlačiti pozornost, sjednite u crkvi otraga.

Imam prijateljicu koja je liječnica. Ona zna da se svakog trenutka može ukazati potreba za pružanjem pomoći. Zato ona sjedi u posljednjim redovima. Jeste li ikada čuli da u crkvi nekome zvoni mobitel? Na ulazu u kino ili kazalište redari zamole posjetitelje da isključe svoje mobitele dok traje film ili program. Zasigurno da i mi možemo pokazati isto poštovanje prema Bogu. Ako postoji valjani razlog da morate imati uključen mobitel i u crkvi na bogoslužju, stavite ga na vibriranje.

 

8. Uđite u Božju nazočnost

Učinite od bogoslužja vrijeme za zahvaljivanje Bogu za sve što je On učinio, što čini i što će učiniti u vašem životu. Biblija kaže: “Svu svoju brigu bacite na njega jer se on brine za vas!” (1. Petrova 5,7)

Kad tako činite, pritisak i stres koji ste osjećali tijekom cijelog tjedna počet će popuštati i vi ćete osjećati veliku radost dok hvalite Boga s ostalim vjernicima.

 

Prije nešto više od godinu dana sreo sam u trgovačkom centru jednog gospodina koji mi je rekao da mu je u crkvi dosadno. Ispričao sam mu ukratko ovih osam prijedloga kako od crkve dobiti više i čak najviše. Kad sam ga uskoro opet sreo, on mi je rekao da sada uživa ići u crkvu. Predivno! Uključen je i u nekoliko crkvenih aktivnosti, uključujući prikupljanje hrane za potrebite ili beskućnike, za Dan zahvalnosti, prikupljanje dobara uoči Božića za pripremu paketa za potrebite obitelji u mjesnoj zajednici.

Pokušajte i sami učiniti nešto s ovim prijedlozima i uživajte u boljem iskustvu s crkvom.

John Lane