Janje Kralj

18. 12. 2022.

“Poslije toga čuh nešto kao glasno pjevanje golemog mnoštva gdje u nebu viče: ‘Alleluja! Spasenje, slava i moć pripadaju našem Bogu jer su istiniti i pravedni njegovi sudovi!’ … Zatim opazih otvoreno nebo, i pojavi se bijel konj. Jahač na njemu zove se Vjerni i Istiniti; on sudi i vojuje pravedno. Oči su mu plamen ognjeni; na glavi mu mnoge krune. On Nosi napisano ime koje nitko ne zna osim njega. … Pratile ga nebeske vojske na bijelim konjima, obučene u bijel, čist lan. … A na svom ogrtaču — na boku — nosi napisano ime: Kralj kraljeva i Gospodar gospodara.” (Otkrivenje 19,1-16)

Kako zemaljski pisac opisuje dolazak s Neba? Kako netko zatočen na otoku Patmosu piše o slavi i pobjedi? Nimalo lako. Ivanov jezik u 19. poglavlju Otkrivenja je simboličan, nastojeći prikazati veličanstveni povratak poniznog Božjeg Janjeta koje je postalo veličanstveni “Kralj kraljeva i Gospodar gospodara” da bi spasio svoj narod i uništio one koji su uništili Zemlju.

Mnogo se toga dogodilo u Ivanovom životu. Prvo je poznavao Isusa kao skromnog Čovjeka koji je liječio bolesne i hranio mnoštvo — Čovjeka koji je pokorno otišao na križ. Ali sada, šezdesetak godina poslije, isti Ivan dobiva uvid u svu slavu poniznog Galilejca.

I tu nalazimo Mesiju Kralja kojega su Ivan, Petar i Židovi općenito očekivali u vrijeme prvog dolaska. Duboko uvriježeno u hebrejskoj povijesti, kao što smo vidjeli mnogo puta tijekom godine, nalazilo se biblijski utemeljeno vjerovanje u Krista koji će doći i spasiti svoj narod kao David pobjednik — Ratnik koji će osloboditi svoj narod od potlačenosti i ropstva.

To su učenici u potpunosti očekivali od Isusa na Njegovom zemaljskom putovanju. Njihov um spojio je Njegova dva dolaska u jedno i bili su potpuno zbunjeni kada je njihov Krist bio odveden na križ kao Janje.

Ali sada je Ivanu jasno. Krist je morao postati žrtveno janje prije nego što je u pravednosti, pravdi i ljubavi mogao preuzeti ulogu Kralja Pobjednika svih naroda. Konačno se ostvarila punina kraljevstva.

Onaj koji se zove “Vjerni i Istiniti” vraća se da ispuni obećanje koje je dao na Zemlji. Bijeli konj simbolizira čistoću i Kralja Pobjednika. A Božji narod i na Nebu i na Zemlji ispunjen je hvalom dok njihov Gospodin napokon privodi grijeh kraju.

Kakav će to biti dan kada ugledamo našeg Spasitelja koji dolazi da nas povede kući! Želim biti spreman za susret sa svojim Gospodinom tog dana. Radujem se tome cijelim srcem.

 

Preporučujemo: