Jedanaest prijedloga kako otac može utjecati na svoje dijete

Brak i obitelj 19. 04. 2020.

“U djetinjstvu i mladosti karakter je najspremniji da prima dojmove. … Kraj ognjišta i za obiteljskim stolom vrši se utjecaj čiji je rezultat kao vječnost. Navike stečene u djetinjstvu odlučuju više od bilo kojeg prirodnog dara hoće li neki čovjek biti pobjednik ili gubitnik u životnoj borbi. U mladosti je vrijeme sjetve. Ona određuje narav žetve za ovaj život i život koji će doći.” (Ellen G. White, Isusov život, 65)

* * *

Pozitivan uzor ima dugoročan utjecaj i može osnažiti osobu za svladavanje mnogih nedostataka. Svi očevi imaju sjajnu priliku i prednost pružiti djeci dobar primjer društveno korisnog življenja. Otac ima najveći utjecaj u životu svojega djeteta — nije to sportaš, glumac, političar niti bilo koja druga zvijezda, nego upravo otac.

Ova odgovorna prilika naglašena je u Ponovljenom zakonu 6,6.7, gdje je roditeljima zapovijeđeno oblikovati osjećajni i duhovni život svoje djece: “Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ!”

Predložit ćemo jedanaest načina koji vam mogu pomoći da budete uzor svojem djetetu.

 1. Razvijajte u sebi ono što želite razviti u svojoj djeci. Ako želite da vaša djeca budu strpljiva, budite i vi strpljivi.
 1. Pomozite djeci da se bore protiv loše naravi. Činite to tako da jasno i dosljedno naglašavate vrline koje se nalaze u Pismu: “Teži svim silama za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, blagošću.” (1. Timoteju 6,11) Ove vrline su često suprotne našoj kulturi, a ipak su toliko potrebne. Poučavanje djece suprotstavljanju lošoj naravi dok su mali pomaže im da razviju unutarnju snagu za hodanje stazom iznad one kojom hoda mnoštvo.
 1. Pružajte primjer poštivanja svih žena, a posebno vaše supruge. Odnosite se prema njoj kao prema važnoj i jednakoj partnerici. Zanimajte se za ono što razmišlja i osjeća. Tražite njezino mišljenje u svim važnim pitanjima. Uvijek joj odgovarajte ljubazno i blago. Dijelite kućne poslove. Cijenite i priznajte njezina postignuća. Uvijek iskazujte ljubaznost izrazima poput “hvala”, “molim te” ili “nema na čemu”, kao i otvaranjem vrata ili pomaganjem pri oblačenju kaputa.
 1. Poklanjajte pozornost i ljubav vašoj supruzi, a ne samo djeci. Pokazujte ljubav zagrljajima i držanjem za ruke, a pozdravljajte se poljupcima. Izlazite u javnost zajedno.
 1. Budite odani. Ne kritizirajte i ne ogovarajte ženu iza njezinih leđa, govoreći stvari poput: “Moja žena je tako škrta. Pazi i prigovara za svaki potrošeni novčić.” Takav postupak krši biblijsku uputu roditeljima: “A vi, očevi, ne ogorčujte djece svoje…” (Efežanima 6,4)
 1. Pokažite djeci da vam je obitelj najvažnija. Provođenje vremena s obitelji mora biti glavni događaj, a ne nešto usputno.
 1. Budite dosljedni. Jedan od najboljih načina da poučite djecu dosljednosti jest da i vi budete dosljedni prema svojoj ženi i djeci. Najjednostavniji način za to je da jasno kažete svojem djetetu: “Ako me ikad vidiš da činim nešto za što smatraš da je krivo, neljubazno ili sebično, želim da mi to kažeš.”
 1. Budite aktivni u životu crkve i u školi svoje djece. Pokažite svojoj djeci da su duhovni život i zdravlje bitni. Nikad ne budite otac koji samo odvozi djecu u crkvu ili školu. Budite s njima. Budite uključeni.
 1. Upoznajte djecu s vašim vrijednostima. Dosljedno i jasno razgovarajte sa svojom djecom o vrijednostima koje smatrate važnima. Jedan umirovljeni vojni general je rekao: “Domoljublje je važna vrijednost koju je moj otac usadio u mene.”
 1. Neka vaša djeca znaju da cijenite njihovo obrazovanje i ljude koji ga pružaju. Podupirite njihove učitelje, školske službenike i njihove poduhvate. Posjećujte školske priredbe te školske, učiteljske i roditeljske sastanke.
 1. Pružajte primjer učinkovitog rješavanja sukoba. Autorica Elizabeth Hartley-Brewer je o tome napisala: “Neprestani sukobi narušavaju odnose i uništavaju obitelji. Sukobi ostavljaju duboke ožiljke na djeci. Obiteljski sukobi često leže u pozadini tinejdžerskog očaja koji se očituje u depresiji i čak samoubojstvu. Sigurnim i zadovoljavajućim rješavanjem sukoba razvija se emocionalna zrelost i sposobnost. Djeca to moraju naučiti od odraslih.”

* * *

Za razmišljanje i razgovor

 • Moj voljeni suprug mi ne želi pomoći u kućanskim poslovima. Kako da ga pokrenem?
 • Moj suprug je nepopravljivi “grlitelj”. Ne volim njegova nasumična grljenja svih ljudi, a posebno žena. Što učiniti?
 • Moj suprug je savršen. Pomozite!

* * *

 • Moja draga žena si stvarno daje oduška pri kupnji. Kako da joj pomognem? Nismo bogati!
 • Zahvaljujući njihovom bogatom djedu i baki — roditeljima moje žene — moji tinejdžeri su lijeni i snobovi u očima druge djece. Pomozite mi!
 • Moja žena želi da budem savršen. Kako je mogu urazumiti?

Victor M. Parachin