Jedini izvor pomoći

17. 10. 2023.

“Ali vi nećete da dođete k meni da primite život.” (Ivan 5,40)

Ti si odbio i odbacio ne samo sluge, poslanike i proroke, nego i Sveca Izraelova, svoga Spasitelja. Ako budeš uništen, sâm si tome uzrok. …

Krist je u Jeruzalemu vidio simbol svijeta, okorjelog u nevjerovanju i pobuni, koji žuri ususret odmazdi u Božjim sudovima. Bijeda palog ljudskog roda, pritiskujući Njegovu dušu, otela Mu je s usana ovaj krajnje bolan uzvik. Gledao je povijest grijeha odzrcaljenu u ljudskoj bijedi, suzama i krvi. Njegovo je srce bilo dirnuto beskrajnom sućuti prema onima koji su na Zemlji trpjeli i patili. Želio ih je sve izbaviti. Ali ni Njegova ruka neće moći preokrenuti plimu ljudske patnje; malo će njih potražiti svoj jedini Izvor pomoći. Bio se sâm ponudio na smrt da bi im donio spasenje nadohvat ruke, no malo ih je došlo k Njemu da bi imali život.

Veličanstvo Neba u suzama! Sin vječnoga Boga uznemiren u duhu, skrhan tjeskobom! Ovaj prizor ispunio je cijelo Nebo čuđenjem. On nam otkriva krajnju grešnost grijeha; pokazuje kako je teško, čak i za Beskonačnu Silu, spasiti krivca od posljedica kršenja Božjeg zakona. Isus je, gledajući sve do posljednjeg naraštaja, vidio svijet uvučen u obmanu sličnu onoj što je prouzročila uništenje Jeruzalema. Veliki grijeh Židova bio je u tome što su odbacili Krista; veliki grijeh kršćanskoga svijeta bit će njegovo odbacivanje Božjeg zakona, temelja Njegove vladavine na Nebu i na Zemlji. Gospodnji će propisi biti prezreni i proglašeni ništavnima. Milijuni u ropstvu grijeha, Sotonini robovi, osuđeni da podnesu drugu smrt, neće htjeti slušati riječ istine u dan svoga pohođenja. Strahovita sljepoća! Nepojmljiva zaluđenost!

Dva dana prije Pashe, kad je Krist posljednji put napustio Hram nakon što je osudio prijetvornost židovskih vođa, On je ponovno s učenicima otišao na Maslinsku goru i s njima sjeo na travnati obronak s kojega se pružao pogled na grad. Još je jednom promatrao njegove zidine, kule i palače. Još je jednom promatrao Hram u njegovu blistavu sjaju, vijenac ljepote kojim je okrunjeno sveto brdo. (Velika borba, str. 17)

Za razmišljanje: U kojem području svojeg života možda odbacujem Isusov poziv?