Jedini pouzdani Vodič

28. 08. 2023.

“Ali Bog reče Bileamu: ‘Nemoj ići s njima! Nemoj proklinjati onaj narod, jer je blagoslovljen.’” (Brojevi 22,12)

Moapci su bili nemoralan, idolopoklonički narod, pa ipak su pokazivali iskrenost i ozbiljnost u svojim ustrajnim naporima da osiguraju vračarske moći protiv Izraela. Uzimajući u obzir svjetlo koje su primili, njihova krivnja u očima Neba nije bila tako velika kao Bileamova. Pošto je sebe proglašavao Božjim prorokom, moglo se pomisliti da sve što kaže dolazi od Jahve. Zbog toga mu nije smjelo biti dopušteno da govori ono što je želio, već je morao objaviti poruku koju mu je Bog dao. Bog je u ovom drskom proroku vidio čovjeka čije je srce bilo uprljano prijevarom i licemjerstvom, i ophodio se prema njemu u skladu s njegovom pokvarenošću i tvrdoglavošću.

Ovaj događaj zabilježen je za dobrobit svih sljedećih naraštaja. Opasno je igrati se s Bogom i povoditi se za svojom tvrdoglavom, nepokornom voljom. Danas ima na tisuće onih koji idu putom sličnim Bileamovom. Oni slijede vlastite putove i slušaju savjet vlastitog srca, pod izgovorom da ih vodi i da njima upravlja Duh Sveti. A molitve ovih koji su svojevoljno zavedeni uslišavaju se u skladu s duhom koji ih vodi. Gospodin im u svojoj mudrosti često dopušta da idu svojim putom. Oni hodaju u gustoj magli — atmosferi koju Sotona širi oko duše.

Opasnosti vrebaju na putu svake osobe koja zaboravljajući jedinog pouzdanog Vodiča, pokušava svjetlom vlastite mudrosti pronaći siguran put kroz opasnosti i teškoće ovoga svijeta. Takva osoba stavlja sebe u položaj daleko strašniji od položaja u kojem se nađe putnik koji se penje skliskom stranom litice, kada se, ako na trenutak izgubi ravnotežu, može okliznuti i doživjeti koban pad. David opisuje opasnost u kojoj se nalaze oni koji ne hodaju s Bogom, ali se određeno vrijeme čini da napreduju na zlom putu: “Zaista, na klizavu stazu ti ih postavljaš, u propast ih obaraš. Kako učas propadoše, nestaše, užas iz izjede!” (Psalam 73,18.19) (Signs of the Times, 25. studenoga 1880.)

Za razmišljanje: Slušam li stalno Božji glas? Vodi li On moj život? Kako mogu slijediti nebeskog pouzdanog Vodiča?