Jeffrey Rosario - od gradskog kauboja do evanđelista

Danasnji krscanin 13. 07. 2011.

Rođen u Miamiju u Floridi, Jeffrey Rosario je postao kršćanin 1999. godine sa 17 godina. Proteklih osam godina predao se evangeliziranju s punim radnim vremenom i trenutno je član skupine Radiant Living (www.radiantlivingteam.org), koja se nalazi u Vancouveru u British Columbiji u Kanadi.

Dok si iznosio svoje iskustvo obraćenja na Generalnoj konferenciji mladih, u prosincu 2006., rekao si da si “nasamaren u kršćanstvo”. Objasni što misliš pod time.
Sve je počelo jedne večeri u stanu mojega brata. Bila je gotovo ponoć i kod nas su bili neki prijatelji. Dok smo igrali monopoly, nekako sam se našao usred rasprave o vjeri s mladom kršćankom. Raspravljali smo o Bibliji i suboti. Nisam mario za Bibliju, i jedino čega sam se mogao sjetiti da joj dokažem da je u krivu bilo je iskoristiti njezin vlastiti lijek protiv nje same. Zato sam odlučio pročitati Bibliju i potražiti dokaze koji bi mi pomogli da pobijedim u raspravi. Počeo sam čitati Bibliju redom i zapisivati tekstove koji bi mi u tome pomogli. Sve vrijeme sam razmišljao: “Ona se nikad neće izvući iz ovoga!” Međutim, što sam više čitao, to su mi više u oči upadale Bogom nadahnute riječi i biblijski izvještaji, i osjećao sam silnu Božju ruku kako radi na meni. Nisam shvaćao da se u mojemu srcu nešto mijenja. Obratio sam se “slučajno”. Mislio sam da čitam Bibliju kako bih pobijedio u raspravi s kršćankom, ali u raspravi je pobijedio Bog – i moj život od tada više nije isti.

što te uvjerilo da postaneš adventist?
Ja sam adventist sedmoga dana zato što sam shvatio da ova poruka predstavlja najjasniju sliku Božjeg i ljudskog karaktera.

Kakav je bio tvoj život prije nego što te je Gospodin osvojio?
Kao tinejdžer hispanskog podrijetla, prije mog susreta s Bogom bio sam tipični neobraćeni, svjetovni gradski kauboj. Glazba je imala velik utjecaj na moj život. Bio sam aktivno uključen u hip-hop scenu. Većinu vremena trošio sam na sport, glazbu, filmove i društvo s istim “mentalnim sklopom”.

Kako ti je Bog promijenio život nakon što si postao kršćanin?
Moj život se korjenito promijenio. Sada on ima svrhu. Nisam tu samo da dišem. Imam cilj kojemu težim. Mnogi mladi ljudi žive lažnim životom, pokušavajući biti ono što nisu. Dok sam pokušavao pronaći sebe, zapetljao sam se u labirint zbunjenosti. Isusove riječi dobile su za mene na snazi: “Upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi.” (Ivan 8,32)
Danas mojim odlukama i stavovima upravlja osjećaj odgovornosti i utjecaja. Prilike, darove i sposobnosti treba koristiti za Božji cilj i na Njegovu slavu.

Kako si se pripremao za službu?
Otišao sam se školovati na Misijski koledž za evangelizam u Južnoj Dakoti. Nakon devet mjeseci studija započeo sam služiti kao biblijski radnik. Služio sam u evangelizacijskom timu nekoliko godina, a onda sam počeo propovijedati na evangelizacijskim sastancima. Uključio sam se i u službu mladih.

što te je potaknulo da se posvetiš službi s punim radnim vremenom?
Da svoj život posvetim službi, potaknulo me uvjerenje da se ne mogu zadovoljiti radeći bilo što drugo. Ubrzo nakon obraćenja upitao sam jednog evanđelista: “Kako mlad čovjek može znati da ga Bog poziva da propovijeda?” Odgovorio je: “Ako ne može raditi ništa drugo.”

što je tvoj najveći žar u službi?
Moj žar je dopustiti Bogu da iskoristi moj život kao primjer onoga što može učiniti s onim što svijet naziva “nekvalificiranim”. Želim biti oruđe u pomaganju mladim ljudima da uvide svoju viziju i potencijal. Moj rad se sastoji od javnog evangeliziranja i službe mladima. Pronašao sam svoje mjesto u službi zbog prijeke potrebe, jer sam tu potrebu osjetio u crkvi. Osjetio sam teret da se učinim dostupnim Bogu u ovim područjima.

što bi rekao mladima koje adventističko kršćanstvo odbija?
Rijetki su mladi s kojima sam se susreo a da nisu imali argument o “previše licemjera u crkvi”. Mnoge je odbilo krivo predstavljanje adventizma. Drugi su pak samo pobunjenici i traže vrata za izlaz. U svakom slučaju, ono što trebaju jest prilika da shvate poruku i vide je posvjedočenu stvarnim primjerima koji mogu pokazati što znači živjeti trostruku anđeosku vijest u stvarnom životu. Vjerujem da je sila tog svjedočanstva neodoljiva.

što je “Radiant Living” i kako si u to uključen?
Ja sam evanđelist u evangelizacijskoj skupini Radiant Living koju vode mladi, a nalazi se nedaleko od Vancouvera. Naš rad uključuje evangeliziranje i crkveno učeništvo. Organiziramo programe za dosezanje zajednice, uključujući seminare kršćanske apologetike i biblijskih proročanstava, male skupine i osobna proučavanja Biblije “jedan na jedan”, školu zdravog kuhanja, programe za prestanak pušenja, školu prirodnog liječenja, zdravstvene izložbe, seminare za oporavak od depresije, radionice za svladavanje stresa, i tako dalje.

Imaš li još nešto na srcu što želiš reći mladima?
Mi smo na pozornici. Crkvi treba silno probuđenje. Ono što činimo s našim vremenom i prilikama ubrzat će ga ili odgoditi. Ne možemo se zadovoljiti idejom “uobičajenog” života. Bog za svakog od nas ima jedinstveni poziv. Trebamo misijski orijentirane odvjetnike, učitelje, mehaničare, liječnike, računalne programere i slično.

Prioritet, prioritet, prioritet. Božji cilj treba biti naš prioritet! Tu poruku moramo urezati u naša srca.

Alexis A. Goring