Jesenski sabor u Zagrebu

Adventpress 3. 11. 2023.

Pjevanje, druženje, hrana za dušu i tijelo — tako je izgledao jesenski sabor u Zagrebu. Održan je u subotu, 28. listopada 2023. godine, a duhovnu poruku imao je pastor Božidar Mihajlović iz Bosne i Hercegovine, koji nam je došao sa suprugom Natašom. Na početku bogoslužja Boga je proslavio zbog crkve Zagreb 1 pjesmom “Zato Ga uzdiže”. Prisutni su bili ohrabreni i potaknuti da služe Bogu i šire Radosnu vijest, na što upućuje i geslo sabora “Objava nade”.

Blagajnik Hrvatske konferencije Nebojša Milovanović predstavio je financijsko stanje Adventističke crkve u Hrvatskoj i objavio novosti iz konferencije, te pozvao vjernike na misiju i pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Boga su pjesmom proslavila i djeca, a glazbenu točku uz gitaru prije propovijedi imao je pastor crkve Zagreb 2 Mišo Havran. Pastor Mihajlović govorio je o uključenosti vjernika u službu crkve i ohrabrio sve prisutne da više sudjeluju u crkvenim aktivnostima,posebice onima humanitarne naravi.

“Želim vas obavijestiti da živimo u vremenu kad se u kršćanskoj crkvi u cijelom svijetu događaju goleme promjene koje se mogu usporediti s Reformacijom u doba Luthera. Svaki vjernik nije samo svećenik pred Bogom, nego je svećenik i pred drugim ljudima, jer predstavlja Boga svijetu”, poručio je.

Na poslijepodnevnom bogoslužju vrlo je stručno govorila i Nataša Mihajlović, o odnosu crkve prema djeci i kako je važno da im odrasli budu pravi primjer, jer ih mnogo toga može odvratiti od Boga ili mogu stvoriti pogrešnu sliku o Njemu. Zapjevao je ponovno i zbor, jer su se pridružili i vjernici crkve Zagreb 2 te otpjevali pjesmu “Ja čeznem za tim danom”.

Pastor Mihajlović imao je još jednu duhovnu poruku, a započeo ju je čitajući iz Biblije: “Jer bijah gladan i dadoste mi jesti; bijah žedan i napojiste me; bijah putnik i primiste me; bijah gô i obukoste me; bijah bolestan i pohodiste me; bijah u tamnici i dođoste k meni.” (Matej 25,35.36) Pozvao je vjernike da se pripreme za ispit kad Bog dođe, kako ne bi bili oni koji su zanemarili najvažniji Zakon koji im je dao, a to je — ljubav. Rekao je da onima koji imaju ljubav sasvim prirodno dolazi držanje svih Zapovijedi, jer vole Boga i svoje bližnje. Takvom porukom ljubavi završila je prekrasna saborska subota.

Vladana Kovačević