Još o ostanku na križu

11. 10. 2022.

“Slično su se glavari svećenički zajedno s književnicima i starješinama rugali i govorili: ‘Neka sada siđe s križa pa ćemo vjerovati u njega!’” (Matej 27,41.42)

Posljednja dva dana razmišljali smo o velikoj KUŠNJI koja vodi do svih manjih kušnji u životu. Ta KUŠNJA sastoji se u tome da postanemo bog svojeg života, da činimo svoju volju.

U tome su Adam i Eva pogriješili. Jedenje zabranjenog ploda bilo je samo posljedica manje kušnje nakon što su već pali u Sotoninoj velikoj KUŠNJI.

Kao što smo zapazili, Krist je doživio KUŠNJU u dva oblika: da ne ode na križ i da ne ostane na njemu. Danas ćemo pobliže istražiti kako se drugi oblik KUŠNJE ostvaruje u našem svakidašnjem životu kada smo u napasti da siđemo s križa, prekinemo svoj odnos s Bogom i radimo po svome.

Godinama znam da se ne mogu iskreno moliti i počiniti svjestan grijeh u isto vrijeme. Naučio sam to iz iskustva. Kušnja postaje grijeh u trenutku kada je postanem svjestan. Baš u tom trenutku mogu se odlučiti na jednu od dvije stvari. Mogu odbaciti kušnju Božjom silom, ili se mogu zadržati na kušnji i njegovati je u maloj mjeri. Drugim riječima, mogu zamoliti Boga da uđe u moj život i pomogne mi da je pobijedim, ili Mu mogu reći neka me određeno vrijeme ostavi na miru da bih mogao uživati u svojem skrivenom grijehu. Tješim sebe da ću se poslije pomoliti za to. Mi smo često slični Augustinu koji se, pateći zbog velike kušnje u svojem životu, molio: “Učini me neporočnim, Gospodine, ali ne još.”

Druga je mogućnost da dođemo k Bogu i kažemo: “Gospodine, priznajem da je ovo kušnja i odmah ću se pomoliti za to.” Osobno sam otkrio da kada se iskreno i ustrajno molim za pobjedu, gubim želju da činim grijeh. Vjerujem da mi Božja sila pomaže da nadvladam i posebnu kušnju i KUŠNJU da siđem s križa i živim po svojoj volji.

Međutim, da budem iskren, ja katkada ne želim silu i pobjedu. Umjesto toga želim grijeh. Tada padam u KUŠNJI na isti način kao i Eva u Postanku 3. Preuzeo sam vlast nad vlastitim životom i Boga sam ostavio po strani. Stalno popuštanje KUŠNJI vodi u život u kojem padam u kušnjama jer sam se odvojio od Boga.

 

Preporučujemo: