Kako pokrenuti molitvenu skupinu?

Krscanska psihologija 23. 05. 2012.

Za bijeg tog zatvorenika nitko se nije molio. Ne samo što je bio vrlo čuvan, nego je bio i okovima vezan za dva zatvorska stražara. Dva druga stražara bila su postavljena izvan vrata tamnice, a dalje vani četiri vojna odreda patrolirala su po zatvorskom krugu.

Nitko se nije molio? A ona molitvena skupina koja se sastajala na drugom kraju grada? Vjerojatno se sjećate što se dogodilo. Dok su se oni molili Bogu da oslobodi zatvorenika, Petru su okovi spali na pod, a jedan ga je anđeo izveo na puste ulice usnulog grada — u slobodu.

Molitvene skupine… Kad je na Pedesetnicu Sveti Duh ušao u prostoriju kao silni vjetar, to je bilo upravo za vrijeme održavanja sastanka molitvene skupine. Kad je sedamnaestogodišnja Ellen Harmon dobila poziv za svoje osobito životno djelo, nalazila se na sastanku jedne molitvene skupine. Kad su pioniri Crkve adventista sedmoga dana otkrili sadašnju istinu u Božjoj riječi, nalazili su se na molitvenoj skupini.

Dok buđenje tiho prožima današnju Crkvu, molitvene skupine brzo niču u studentskim internatima, u domovima i uredima. Kad Isus uskoro ponovno dođe, gdje će biti Njegovi sljedbenici? U malim skupinama koje se mole, okružene veličanstvenom dugom! (Ellen G. White, Velika borba, Zagreb, 2010., str. 500)

Tisuće kršćana otkrivaju radost, silu i zajedništvo malih skupina koje se redovito okupljaju na molitvu i proučavanje. Ako ste zainteresirani za pokretanje molitvene skupine ili pristupanje nekoj, evo nekoliko misli koje su se pokazale korisnim u drugim molitvenim skupinama.

1. Neka skupina uvijek bude mala. Većina uspješnih molitvenih skupina sastoji se od četiri do deset članova. Ako skupina postane znatno veća, sudjelovanje pojedinca postaje otežano. Osim toga, ako skupina preraste u preveliku, gubi se prisno ozračje duhovnog zajedništva svojstveno malim skupinama.

Ako vaša molitvena skupina postane prevelika, podijelite je u dvije. Kad skupina dostigne deset ili više članova, podijelite je ponovno. Mnoge molitvene skupine dijelile su se na taj način više puta.

2. Izaberite vođu. Ako ne izaberete osobu koja će predvoditi, najvjerojatnije ćete završavati tako što ćete sjediti u krugu i pitati se: Što ćemo sad?

Vođa u molitvenoj skupini ne bira se zbog časti ili vlasti, već zbog potrebe. Mora postojati netko tko će pokretati inicijative i akcije i tko će znati što je sljedeće na redu. Neke molitvene skupine biraju stalnog vođu. Druge tu dužnost prenose na sljedećeg člana jednom tjedno.

3. Planirajte jednostavni program. Neke skupine će možda preživjeti opširan program rada od devetnaest točaka, ali komplicirani program i pretjerivanje u organizaciji siguran je put i jamstvo neuspjeha molitvene skupine. S druge strane, pogubno bi bilo ne imati nikakav cilj. Neobvezatnost i jednostavnost odlika su dobrih molitvenih skupina.

Program rada koji se pokazao djelotvornim u desecima vrlo uspješnih molitvenih skupina počinje kratkom pjesmom ili pripjevom i molitvom u kojoj se traži Božja nazočnost. Nakon toga slijedi nekoliko minuta izvješćivanja o odgovorima na molitve, iskustva iz svjedočenja ili osobna iskustva.

članovi skupine zatim provode oko pola sata ili nešto više u proučavanju i razgovoru. Posljednjih petnaestak minuta odvojeno je za sam molitveni krug.

4. Izaberite razgovor o duhovno značajnim temama. Izvori i mogućnosti proučavanja i razgovora u vašoj skupini gotovo su bezgranični. Evo nekoliko prijedloga iz iskustva nekih drugih molitvenih skupina:

• Proučavajte knjigu Put Kristu, po jedno poglavlje tjedno.

• Proučavajte neku biblijsku knjigu, poglavlje po poglavlje (obično su najomiljeniji Psalmi, Evanđelja, Djela apostolska, Poslanice Rimljanima i Galaćanima, Daniel i Otkrivenje).

• Proučavajte neku knjigu ili gradivo o odgovorima na molitve.

• Proučavajte opravdanje vjerom u Krista, tako što će svaki član skupine govoriti o rezultatima svojeg osobnog istraživanja Biblije i Duha proroštva. Pročitajte i neku knjigu o toj temi.

• Proučavajte pregled završnih događaja u povijesti Zemlje.

• Učite kako svjedočiti — kao svojevrsni udžbenik uporabite knjigu Ellen G. White Kršćanska služba (Christian Service) ili Isusov život.

• Razvijajte stvarno poznanstvo s Isusom Kristom. Ako u knjižnici imate dobro gradivo o opravdanju vjerom u Isusa Krista, moći ćete dobiti temelj za vrlo korisne rasprave. (Primjerice Živjeti vjerom — kako?)

Koliko će rasprava biti plodna, ovisi o tome koliko svaki član skupine između pojedinih sastanaka ulaže u čitanje, proučavanje i istraživanje. Što ćete dobiti od skupine, ovisi o tome što u nju ulažete.

Mogući problem kojega se treba čuvati jest da jedan ili dva člana skupine monopoliziraju raspravu na sastancima. Svi se trebaju uključiti.

5. Molitveni popis pravite zajednički. Mnoge molitvene skupine ustvrdile su da je za organizaciju korisna mala bilježnica u koju se zapisuju popisi za molitvu. Svaka stranica može biti naslovljena određenim problemom (novčane neprilike, otpad od crkve, bračni problemi, loše navike itd.). Na tu stranicu treba staviti imena onih čiji problemi su navedeni u naslovu.

Ako uz svako ime upišete datum upisivanja i datum odgovora na molitvu, imat ćete vidljiv podsjetnik o tome koliko je Bogu stalo da odgovori na vaše udružene molitve.

6. Pokušajte lančanu molitvu. U okviru ovakve molitve jedna osoba počinje molitvu rečenicom ili dvije o nekom predmetu ili problemu. Međutim, ona izostavlja amen i ne završava molitvu. Nakon nje se odmah uključuje sljedeća — na istu temu, pa sljedeća, dok svi ne upute Bogu svoj doprinos u molitvi za taj određeni predmet.

Netko drugi, tko osjeti da je trenutak da promakne glavni cilj molitve, počet će s drugim predmetom. Postupak se ponavlja sve dok za to određena osoba ne označi završetak vremena molitve.

Evo još ideja. Čak i kad se ne molite lančano, vodite računa o tome da vam molitve budu kratke. Ako netko, moleći se naglas, luta i ne zna završiti, mora znati da je to upropastilo mnoge crkvene molitvene sate. Takve bi molitve imale katastrofalan učinak.

čast i zasluge za uslišane molitve uvijek dajmo Bogu. Vrlo je lako izgraditi svojevrsnu duhovnu oholost koja će dati naslutiti da je Bog uslišao molitvu zbog moje velike vjere ili vještine moljenja.

Molite se nesebično. Sasvim je na mjestu ako svoje osobne potrebe iznesemo kao temu zajedničkih molitava. Međutim, ako se molitvena skupina ograniči samo na spajanje kolektivnih želja u jednu, ona će uskoro izgubiti svoju funkciju.

7. Čuvajte tajne. Kako se molitvena skupina sastaje, s vremenom postaje prirodno da njezini članovi izgrade toplo, osobno zajedništvo i međusobno povjerenje. Svako osobno povjeravanje, bilo da se odnosi na članove molitvene skupine ili imena s molitvenog popisa, mora se čuvati kao potpuna tajna.

8. Ne dopustite da vas Sotona zavadi i podijeli. Sotona zbog vrlo jasnih razloga ne trpi molitvene skupine. On će vas svom silom nastojati razočarati i zavaditi. Molite se za jedinstvo i učinite sve što možete kako biste spriječili svako neprijateljstvo i ogorčenost.

9. Vodite računa o tome da središte vaše skupine uvijek bude Krist. Lako je dopustiti da nešto drugo postane središte molitvene skupine. Neke skupine stavljaju u središte određeni problem, a ne ljude. Čak i ako se usredotočite na dobre stvari, to će biti pogubno ako uzima središnje mjesto koje pripada Kristu.

Ako biblijska obećanja, ili vjera, ili čak uslišenja molitava postanu važniji od upoznavanja Isusa, molitvena skupina neće moći osjetiti ni doživjeti puninu sile i radosti koju bi trebala. Tražite Isusa u molitvama i razgovorima ne samo zbog Njegovih darova, nego baš zbog Njega osobno. Uvidjet ćete da je On ono što vam je istinski, stvarno potrebno.

Ken MacFarland