Kamen odabrani

4. 01. 2023.

“Evo postavljam na Sion kamen odabrani, dragocjen kamen ugaoni, temeljac. Onaj koji u nj vjeruje, neće propasti.” (Izaija 28,16)

Naš Otkupitelj je “Kamen odabrani”. Ispit je učinjen, velika provjera obavljena, i to sa savršenim uspjehom. U Njemu su se ispunile sve Božje namjere za spasenje izgubljenog svijeta. Nikada temelj nije bio izložen tako oštroj kušnji i težoj provjeri kao ovaj “Kamen odabrani”. Gospodin Bog znao je što će sve temelj morati izdržati. Grijesi cijelog svijeta bit će stavljeni na Njega. Gospodnji izabranici trebali su se pokazati, nebeska se vrata širom otvoriti za sve one koji će vjerovati, neiskazane ljepote Neba predočiti pobjednicima.

“Kamen odabrani” je Krist, izložen ispitu ljudske izopačenosti. Ti, o naš Spasitelju, uzeo si na sebe teret; Ti si dao mir i odmor; Ti si bio kušan, osvjedočio si vjernike koji su svoje nevolje povjerili Tvojem srcu punom sućuti, svoje tuge Tvojoj ljubavi, svoje rane Tvojoj sili iscjeljenja, svoje slabosti Tvojoj moći, svoju ispraznost Tvojoj punini; i nikada, nikada nijedna duša nije bila iznevjerena. Isuse, koji si moj Kamen odabrani, Tebi dolazim iz časa u čas. U Tvojoj prisutnosti uzdižem se iznad boli. “Kad mi srce klone; povedi me na stijenu što je viša od mene.” (Psalam 61,2 — Varaždinska Biblija)

Naša je prednost da uživamo u slatkom zajedništvu s Bogom. Dragocjena je vjerniku Njegova krv pomirenja, dragocjena je Njegova pravednost koja opravdava. “Kamen koji su odbacili graditelji … postao je ugaonim kamenom, za vas koji vjerujete dragocjen.” (1. Petrova 2,7)

Kada razmišljam o ovom zdencu žive sile iz kojega možemo crpsti, žalim što mnogi gube radost koju bi mogli imati promatrajući Njegovu dobrotu. Mi trebamo biti Božji sinovi i kćeri koji rastu da bi postali sveti hram u Gospodinu. “Prema tome, niste više tuđinci i gosti, nego ste sugrađani svetih i ukućani Božji, nazidani na pravom temelju — na apostolima i prorocima, a zaglavni je kamen sam Isus.” (Efežanima 2,19.20) Ovo je naša prednost. Kako se Nebo čudi sadašnjem stanju Crkve koja bi mogla biti toliko značajna za svijet da je svaki kamen, na svojem odgovarajućem mjestu, živi kamen koji odsjajuje svjetlo. (Review and Herald, 19. ožujka 1895.)

Za razmišljanje: Je li za vas Isus Kamen izabrani na kojega se možete osloniti? Imate li povjerenja u Isusa u svojim najbolnijim kušnjama?