Kampiranje u Samoboru: First Camp 2022.

Adventpress 5. 08. 2022.

First Camp se ove godine vratio u Samobor. Planinarska kuća Scout četiri je dana bila dom za više od šezdeset izviđača iz četiri KID-a (Kršćansko izviđačko društvo): Vukove, Rakove, Lavove i Kormorane.

Jutra su na kampiranju započinjala zborom i dizanjem zastave. Svaki izviđač zna kako je dizanje zastave čast koja se dodjeluje onom između njih koji ju je zaslužio ponašanjem, vještinama i zalaganjem. Ove godine su se na kampiranju iskazali David Preberina, Mihaela Cvek, Marta Radovanović, Jan Stefan Stevanović i Luka Požgaj.

Osim kratkog pljuska prvog dana, vrijeme nas je i više nego poslužilo, pruživši nam uvjete za ostvarenje svih zacrtanih aktivnosti. Svaki je KID bio zadužen za pripremu jedne radionice: KID Vukovi su organizirali radionicu pletenja užetom i koncima, KID Rakovi su prikazali kako napraviti pizzu na kampiranju, a KID Kormorani su u suradnji sa SKID-om održali radionicu izrade skloništa. Izviđači su bili podijeljeni u tri skupine koje su se izmjenjivale tijekom tri dana kako bi svaki izviđač dobio priliku sudjelovanja na sve tri radionice.

Duga šetnja i kanjoning (hodanje po kanjonu rijeke/potoka) bile su aktivnosti na koje su bili poticani svi, od onih najmanjih pa do najvećih. Šetnja uz brdo do prvog naselja bila je dobra uvodna vježba za kanjoning sljedećeg dana. Iako zbog manjka kiše u koritu većinom nije bilo vode, to nije obeshrabrilo sudionike kampiranja da krenu uzvodno, na sat vremena dugačak hod po nepristupačnom području. Trnovito grmlje, drveće i grane koje su prepriječile put, sklisko kamenje obraslo biljem te penjanje i hodanje kroz vodu većini su predstavljali izazov koji su i više nego uspješno svladali. U aktivnostima poput navedenih najbolje se očitovao izviđački duh — pomaganje slabijima potrebitima, strpljivost, čekanje i staloženost.

Za izviđače su bile organizirane i natjecateljske igre. Djeci se posebno svidjelo streličarstvo i frizbimet, koje su potakle natjecateljski duh, ali i fair play i suradnju.

Nakon doručka i večere okupljali bismo se oko vatre na bogoslužjima. Govornik je ove godine bio pastor Anton Matej Lukšić s temom “Isusove priče”. Svakog jutra i večeri osvrnuli bismo se na jednu od Isusovih usporedbi te iz nje izvukli što više značajnih pouka i savjeta za sve nas. Sva su bogoslužja bila popraćena mnoštvom pjesama, a pjevanje i druženje uz vatru bilo je i ove godine nešto najdraže. Ove smo godine na kampiranju proslavili dva rođendana te u izviđače KID-a Lavovi primili dvije nove članice.

Sretni smo i zahvalni Bogu što je planiranje, organizaciju i ostvarenje kampiranja vodio svojom rukom, te da smo uspjeli ostvariti zadani cilj: pružiti djeci priliku u kojoj će u potpunosti pokazati svoju ljubav prema Bogu, čovjeku i prirodi. Do sljedeće godine: “Izviđači, pozdrav!”

Klara Bahtić

Leave a Comment