Ključevi groba

12. 11. 2022.

“Nemoj se bojati! Ja sam Prvi i Posljednji, Onaj koji živi! Bio sam mrtav, ali, evo, živim u vijeke vjekova i imam ključeve smrti i podzemlja.” (Otkrivenje 1,17.18)

“Nemoj se bojati!” Te su riječi nevjerojatno slične Isusovim: “Neka se ne plaši srce vaše!” koje je izgovorio u noći uoči raspeća (Ivan 14,1-3 — Šarić). Prije je Isus povezao razlog da se učenici ne plaše sa svojim drugim dolaskom. On će otići pripremiti mjesto za njih i vratit će se da bi mogli biti s Njim. Ovdje se ne spominje Njegovo uskrsnuće, ali ono se podrazumijeva.

Ovdje u Otkrivenju 1,17.18 Isusov drugi dolazak nije spomenut. Ali ga nalazimo u 7. retku, gdje Ivan izjavljuje da će Isus doći na oblacima i “vidjet će ga svako oko”. On se može vratiti zato što je “Onaj koji živi”, koji je “bio mrtav”, ali, “evo, živim”. To je radosna vijest, ali u posljednjem dijelu 18. retka postaje još radosnija. “I imam”, izjavljuje Živi, “ključeve smrti i podzemlja.” U stara vremena onaj koji je držao ključeve palače bio je važna osoba. Mogao je primiti ili udaljiti ljude iz kraljeve prisutnosti. Ključevi su bili simbol vlasti.

U svjetlu te činjenice možemo sagledati Isusovu izjavu o tome da ima ključeve smrti i podzemlja. Ljudi mogu ubiti. Nema tajne u tome. Samo povuci okidač i nekoga možeš poslati na jednosmjerno putovanje na groblje.

Međutim, suprotno nije tako lako. Nemoguće je vratiti ljude u život koliko god novca ili moći posjedovali.

Tu nastupa Isusova pobjeda nad smrću. Njegovo uskrsnuće pokazalo je za sva vremena da samo On ima ključeve smrti i groba.

Prema tome, Njegovo uskrsnuće jamči uskrsnuće Njegovih sljedbenika. Zato se kršćani ne trebaju plašiti. Mi služimo uskrslom Gospodinu! Ne može nam se dogoditi ništa što On ne može promijeniti — čak i samu smrt.

On nije samo uskrsnuo, već “živi u vijeke vjekova” (redak 18). Isus nije uskrsnuo da bi ponovno umro, već, “evo, živim u vijeke vjekova”. A zahvaljujući svojim ključevima, On nudi vječni život svakom svojem sljedbeniku.

Posljednja riječ: Ne bojte se; mi služimo uskrslom Gospodinu koji će ponovno doći i svojim sljedbenicima darovati život u vijeke vjekova.

 

Preporučujemo: