Knjiga još uvijek govori

15. 09. 2015.

“Vjerom Abel prinese Bogu bolju žrtvu nego Kajin. … Po vjeri on, premda mrtav, još govori.” (Hebrejima 11,4)

Jednoga dana prišao mi je literarni evanđelist dok sam prodavao kukuruz na tržnici u Chingaleu i prodao knjigu The Bible Made Plain (Biblija tumači).
U početku me knjiga nije zanimala pa sam počeo koristiti njezine stranice za zamatanje duhana. Uskoro sam tako “popušio” više od polovine knjige.
Tri godine poslije počeo sam je čitati — ili onaj njezin dio koji je preostao — i bio osvjedočen u biblijske istine, posebno u istinu o sedmom danu suboti. Rođen sam u muslimanskom domu, tako da mi je to bio prvi kršćanski utjecaj. Nakon što sam se uvjerio u vezi sa subotom, odlučio sam otići u crkvu.
Jedne subote ujutro krenuo sam od kuće i stigao pred Kristovu crkvu, za koju sam smatrao da bi to trebala biti crkva o kojoj sam čitao u knjizi. Nakon još nekog vremena čekanja, shvatio sam da to nije crkva koju sam tražio jer u subotu nikoga nije bilo u njoj. Žena koja je tuda prolazila rekla mi je da se ljudi iz te crkve okupljaju na bogoslužja nedjeljom, a ne subotom. Na tome smo se zaustavili i ja sam se vratio kući.
Dvije godine poslije, jedne subote ujutro vidio sam starca koji je nosio Bibliju, pjesmaricu i neke druge knjige. Kada sam ga upitao zna li nešto o knjizi The Bible Made Plain i kojoj Crkvi ta knjiga pripada, čovjek mi je rekao da je iz Adventističke crkve i uputio me kako ću je pronaći.
Prve sljedeće subote prisustvovao sam bogoslužju u adventističkoj mjesnoj crkvi Zomba. Tom mi je prigodom jedan ljubazan muškarac poželio dobrodošlicu i učinio da se osjećam kao kod kuće. Na kraju sam postao kršteni vjernik Adventističke crkve i otada ostao njezin postojani i vjerni član.
Tek poslije sam saznao da mi je čovjek koji me je te prve subote pozdravio, prodao knjigu The Bible Made Plain prije mnogo godina. Nažalost, nisam ga prepoznao, a nije ni on mene. Tužno je što sam to shvatio tek nakon što je pastor Mojo, literarni evanđelist koji mi je spasio život, umro. Iako je on otišao na počinak, knjiga koju mi je prodao još uvijek govori mojem srcu. Kako će se ugodno iznenaditi prigodom Kristovog drugog dolaska kada vidi plodove svojeg rada!
Brown Chitalo, Malavi