Jutarnji stih

Knjiga života

“Pobjednik će tako biti obučen u bijelu haljinu; njegova imena sigurno neću izbrisati iz knjige života; štoviše, njegovo ću ime priznati pred svojim Ocem i njegovim anđelima.” (Otkrivenje 3,5)

Želimo li biti pobjednici, trebamo ispitati svoje srce kako bismo bili sigurni da ne njegujemo išta uvredljivo prema Boga. Ako ipak njegujemo, ne možemo obući bijelu haljinu koja nam je obećana. Želimo li stati ped Boga odjeveni u bijelu haljinu, koja predstavlja pravednost svetih, moramo sada raditi na pobjeđivanju sebe.

Za onoga koji radi na pobjeđivanju sebe, Krist kaže: “Njegova imena sigurno neću izbrisati iz knjige života.” U knjizi života zapisana su imena svih onih koji su se jednom predali Bogu, i njihov karakter sada prolazi sud pred Njim. Božji anđeli važu moralne vrijednosti. Oni promatraju razvoj karaktera onih koji danas žive, da vide mogu li njihova imena ostati u knjizi života. Darovano nam je vrijeme probe tijekom kojega trebamo oprati svoje haljine koje predstavljaju karakter, i učiniti ih bijelima u Jaganjčevoj krvi. Tko obavlja taj posao? Tko od sebe odvaja grijeh i sebičnost? “Jer ste umrli”, kaže apostol Pavao istinskim Kristovim sljedbenicima, “i vaš je život sakriven s Kristom u Bogu!” Ako smo živi Bogu, mrtvi smo svome “ja”. Neka nam Bog pomogne da umremo svome “ja”. Čija imena neće biti izbrisana iz knjige života? Samo imena onih koji su ljubili Boga svom snagom svojega bića, a svoje bližnje kao same sebe.

Za mnoge od nas još je mnogo posla koji treba obaviti. Naš um i karakter moraju postati kao Kristovi um i karakter. Sebičnost je utkana u samu srž našeg bića. Dobili smo je u naslijeđe, i mnogi je njeguju kao dragocjeno blago. Niti jedno djelo ne možemo obaviti za Boga dok ne pobijedimo same sebe i svoju sebičnost. Mnogima je sve ono što je vezano uz njih od velike važnosti. Njihovo “ja” je središte svega, oko toga se sve vrti. Kad bi Krist danas živio na Zemlji, takvima bi poručio: “Bacite ga u dubinu.” Nemojte se toliko brinuti o sebi. Tisuće je onih čiji je život jednako vrijedan kao i vaš. Zašto ste onda okrenuti sebi i plješćete si? Ustanite na dužnost i budite korisni! Otisnete li se na pučinu i bacite svoje mreže u vodu, Učitelj će skupiti ribe i svjedočit ćete Božjem silnom djelu. (Historical Sketches, str. 138,139)

Kad naša srca plamte ljubavlju za Isusa i duše za koje je umro, uspjeh će pratiti naš rad. Neka se svatko upita: Mogu li biti oruđe za spasenje nečije duše za Božje kraljevstvo? Mi želimo da Božji Duh duboko djeluje u našem srcu, tako da bijelu haljinu ne osiguramo samo sebi, već da utječemo na druge da se i njihova imena nađu upisana u knjigu života i nikad ne budu izbrisana. (Historical Sketches, str. 140)


Komentiraj