Glazba

Koncert u korist slijepih studenata

Na inicijativu trojice pastora zagrebačkih crkava i Gospel ansambla Agape, uoči Božića je osmišljen i pokrenut zajednički projekt: humanitarni koncert u zagrebačkom kazalištu Vidra, 3. prosinca 2011. godine, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, Gospel ansambla Agape, udruge Više od života i Kršćanske adventističke crkve.

Na koncertu su, nakon uvodnog obraćanja tajnika Hrvatskog saveza slijepih, gospodina Ive Robića i voditeljice Diane Špoljar, slušatelji uživali u božićnim pjesmama iz cijelog svijeta i Hrvatske. Gosti večeri bili su zbor zagrebačkih adventističkih crkava i slijepi instrumentalist Mario Perčinić na australskom didgeridoou.

Zahvaljujući donacijama crkve Zagreb 1, Zagreb 2 i Zagreb Centar, koje su pokrile troškove koncerta, sav prihod od ulaznica doniran je Zakladi “Marko Brkić”, koja djeluje unutar Hrvatskog saveza slijepih i financijski podupire studiranje slijepih studenata.

Nekoliko tjedana nakon koncerta, upriličen je susret sa studentima štićenicima Zaklade u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih. Tom prigodom domaćice iz ansambla Agape i udruge Više od života razveselile su studente svojim slanim i slatkim poslasticama. U ugodnom druženju s ovim mladim, zanimljivim i obrazovanim ljudima, koji su pokazali i odličan smisao za humor i želju za druženjem, došli smo na zamisao o nastavku ove lijepe suradnje. Slijepi studenti su s radošću prihvatili ponudu da im naši mladi, prema svojim mogućnostima, pomognu u obavljanju nekih njihovih svakidašnjih potreba — odlazak u kupnju, k liječniku, zubaru, frizeru i slično. U tijeku je formiranje skupine mladih i starijih iz zagrebačkih crkava koji su voljni pomoći u takvom volonterskom radu. Studenti su pokazali zanimanje za naše raznolike programe koje smo im predstavili, a na kraju susreta uručili smo im pedeset CD-a u mp3 formatu sa snimljenom audio-knjigom Put Kristu i sva četiri Evanđelja, čemu su se oni posebno obradovali.

Tajnik Hrvatskog saveza slijepih izvijestio nas je da je od prodanih ulaznica s tog koncerta pokrivena godišnja stipendija za jednog od deset studenata, koliko ih Zaklada trenutno podupire, u vrijednosti od 6.000 kuna, i zahvalio za ovu jednokratnu i moguću kontinuiranu potporu.

Darko Kovačević


Komentiraj