Vijesti

Kongres adventista: Evanđelje u fokusu

Ohrabruje polet adventista koji su u ova financijski teška vremena došli iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije na kongres Jadranske unije konferencija u Maruševec, 22. rujna 2012. godine, i to u broju većem od tisuću. Ohrabruju njihove pjesme, molitve i poruke koje su se mogle čuti tijekom kongresa koji se održao pod geslom “Evanđelje u fokusu”.

Ohrabruje aktivno propovijedanje Evanđelja pod vodstvom pastora mr. Zlatka Musije, predsjednika Hrvatske konferencije, koje se širi u našim krajevima, posebice projekt Relay koji se ovo ljeto održavao u Splitu, o čemu je bilo riječi na kongresu. Ovaj projekt posebno su predstavili mladi koji su sudjelovali u njemu, na čelu s voditeljem Odjela mladih, pastorom mr. Bobom Marčetom. Ohrabruje što su mladi oduševljeni za širenje Evanđelja, a to su i pokazali iznoseći svoja iskustva.

Ohrabruje i biblijsko krštenje uranjanjem, koje je bilo upriličeno kao posebna svečanost na ovom kongresu, i pjesma zbora zagrebačkih crkava koja je odjeknula porukom “Spašen sam”, zatim poziv nakon krštenja i odaziv ljudi koji žele i trebaju Boga u svom životu.

Ohrabruje i briga za djecu za koju je također pripremljen poseban duhovni sadržaj prilagođen njihovom uzrastu. To je samo dio vjerskog odgoja i obrazovanja kojeg adventisti ulažu u djecu i mlade.

Predsjednik Jadranske unije konferencija pastor mr. Branko Bistrović je u razgovoru koji su s njim vodili voditelji kongresa Nevenka i Nebojša Milovanović, ohrabrio adventističke vjernike da i nadalje budu vjerni Bogu u svim područjima života, pa tako i u desetini, darovima i prinosima, o čemu je posebno bilo riječi. Ohrabruje njegova izjava da su vjernici, usprkos teškim vremenima, vjerni u prilaganju desetine.

Ohrabruje i što je predsjednik, odgovarajući na pitanje o službi žena u crkvi, njihovom rukopolaganju i pastorskom radu, rekao da u našoj uniji nema većih nesuglasica o tome i da nema prepreka da se žene aktivno uključe u punopravnu službu propovijedanja Evanđelja.

Ohrabruje i svečani čin rukopolaganja koji je na kongresu izvršen nad pastorom Vladimirom Janušićem, zajedno s cijelim pastorskim zborom Jadranske unije konferencija, kao i nadahnute riječi poslanja i naloga za službu koje je tom prigodom izgovorio predsjednik Slovenske konferencije pastor mr. Zmago Godina. Posebno ohrabruje biblijski teološki stav adventista koji nalog, poslanje i prednost propovijedanja Evanđelja stavljaju na svakog vjernika, prema tekstu iz 1. Petrove 2,9. unatoč tradiciji koja tu službu dodjeljuje samo svećenstvu.

Ohrabruje i zajedništvo, druženje i dobar duh koji je vladao među vjernicima tijekom kongresa i predaha za ručak kad je podijeljen obrok voća i kruha za svakog vjernika.

Najveće ohrabrenje svakako je bila riječ koju je u dvije središnje propovijedi iznio glavni gost govornik, pastor dr. Danijel Duda, podrijetlom iz Slovačke, sa službom tajnik za odgoj i obrazovanje u Transeuropskoj diviziji Kršćanske adventističke crkve u Engleskoj. “Evanđelje u fokusu,” rekao je u prvoj propovijedi, “stupa na snagu kad shvatimo slijedeće: svi su dobrodošli, nitko nije savršen, promjena je moguća.” U drugoj propovijedi potaknuo nas je sve na razmišljanje s temom koja je imala naslov “I ti možeš nekoga ohrabriti”. Ponudio nam je nekoliko načina kako to možemo učiniti i tako umnažati blagoslove među ljudima: kad smo velikodušni, dajući priliku za novi početak, kad prepoznamo novu mogućnost i uključimo ljude koji iz toga mogu izvući najviše, radujući se njihovim uspjesima i ako stojimo uz njih kad padnu.

Na kraju kongresa, koji je bio ohrabrenje za adventiste i svijet kroz adventiste, voditelji su se s nazočnima oprostili riječima: “I neka nam Evanđelje ostane i nadalje u fokusu!” — istodobno ostavljajući u mislima nazočnih radost spasenja i usmjerenost na misiju.

Prilog o kongresu koji je zabilježila Hrvatska televizija biti će prikazan u emisiji Duhovni izazovi u subotu 29.9. 2012. u 14 sati.

Darko Kovačević


Komentiraj