Duhovnost

Kraljevske kćeri i sinovi

“Dakako svi ste vi po vjeri sinovi Božji u Kristu Isusu.” ( Galaćanima 3,26)

Zamislite sebe kao predsjednika uspješne korporacije koju ste osnovali. Plodovi vašega rada omogućavaju vam da stanujete u vili uređenoj prema vašim omiljenim bojama i stilovima. Na posjedu koji okružuje vaš dom nalaze se bistri potoci, botanički vrt i sjenice za odmor. Posluga skače na svaku vašu potrebu i želju, dok se vaša djeca igraju na brižno njegovanim travnjacima i uživaju u izobilju drugih pogodnosti.

Međutim, pored sve te raskoši, doći će vrijeme kada više nećete moći voditi tu korporaciju. Tada ćete morati odlučiti tko će ići vašim stopama, tko će dobiti priliku uživati u raskoši koju ste stekli. Nadam se da ćete tu prednost dodijeliti djeci kojom vas je Bog blagoslovio da bi postala vašim nasljednicima.

Kad Bog povjeri roditeljima djecu da ih podignu, bez obzira na okolnosti, oni imaju odgovornost osposobiti tu djecu i naučiti ih važnim životnim poukama. Roditelji bi trebali podići svoju djecu da postanu osobe koje će poštivati druge, ljubazno se ophoditi prema njima i pomagati im. Nije bitno imaju li djeca sluge koje sve čine za njih ili ne. Roditelji bi ih svejedno trebali naučiti da poštuju određena pravila i smjernice. S druge strane, djeca ne bi trebala biti poslušna očekujući nasljedstvo kao nagradu, već iz ljubavi prema roditeljima.

Netko bi mogao reći: “Ali, ako djeca imaju zadatke i odgovornosti, što ih razlikuje od slugu?” I jedni i drugi moraju polagati račune roditeljima ili vlasniku imanja, ali je razlika u tome što su se roditelji jako trudili kako bi djeci osigurali život kakav imaju. Djeca će postati nasljednicima imanja svojih roditelja kad roditelji odluče da je pravo vrijeme za to.

Isto je i s Isusom. On je došao na Zemlju kao novorođenče i na kraju je umro za nas. On voli nas, svoju djecu, pa je otišao kako bi nam pripremio mjesto na Nebu koje će biti daleko ljepše od bilo čega što naš zemaljski um može zamisliti. Kada dođe pravo vrijeme, vratit će se po nas, Njegove nasljednike. Dok On vrši pripreme za nas, mi se spremamo postati Njegovim nasljednicima tako što prihvaćamo Njegovu milost, a potom dopuštamo Njegovom Duhu da nam pomogne postupati po Njegovim Zapovijedima.

Uvijek razmišljajte o sebi kao o kraljevskom sinu ili kćeri, kao o nasljednicima najvišeg prijestolja u svemiru (Otkrivenje 22,3). Imajte povjerenja da će vas Bog voditi u postupku promjene od roba grijehu do baštinika ili baštinice Njegovoga prijestolja.

Edwina L. Taylor-Grayer

Podijeli