Krist u mislima

14. 06. 2014.

““Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim, i povedi me putem vječnim!”“ (Psalam 139,23.24)

Malo njih shvaća da im je dužnost vladati mislima i maštom. Teško je zadržati svoj nediscipliniran um usmjeren prema korisnim temama. Ali ako misli nisu pravilno zaposlene, vjera ne može napredovati u duši. Um mora biti zaokupljen svetim i vječnim temama, ili će se baviti beznačajnim i površnim mislima. Intelektualne i moralne snage moraju biti disciplinirane, a one će se … usavršavati vježbanjem.
Da bismo pravilno razumjeli ovaj predmet, moramo zapamtiti da su naša srca prirodno izopačena i da mi sami po sebi ne možemo slijediti ispravan smjer. Samo Božjom milošću, ujedinjenom s najiskrenijim naporima s naše strane, možemo zadobiti pobjedu. Um, kao i srce, moraju biti posvećeni službi Bogu. On polaže pravo na sve u vezi s nama. (CT 544)
Malo njih vjeruje da je čovječanstvo potonulo toliko nisko kao što jest, ili da je toliko temeljno loše, tako očajnički protiv Boga, kao što jest. … Kada um nije pod neposrednim utjecajem Božjega Duha, Sotona ga oblikuje po svojem izboru. Sve umne sile kojima on upravlja, okrenut će k senzualnom. On se neposredno protivi Bogu u svojim ukusima, pogledima, željama, onome što mu se sviđa i ne sviđa, izboru stvari i djelovanju, i nema nikakve privlačnosti u onome što Bog voli ili odobrava, već uživa u onim pojedinostima koje Bog prezire. …
Ako Krist prebiva u srcu, On će biti u svim našim mislima. Naše najdublje misli bavit će se Njime, Njegovom ljubavlju i čistoćom. On će ispunjavati sve odaje uma. Naši osjećaji imat će svoje središte u Isusu. Sve naše nade i očekivanja bit će povezani s Njim. Živjeti život sada vjerom u Božjega Sina, očekivati s radošću i ljubavlju Njegovo pojavljivanje, bit će najveća radost duše. On će biti kruna našeg veselja. (Letter 8, 1891.)
Oni koji su naučili svoj um da uživa u duhovnim vježbama bit će preneseni na Nebo i bit će preplavljeni čistoćom i nenadmašnom slavom Neba. (2T 267)