Kršćanska adventistička crkva donosi promjene u društvu

26. 02. 2015.

Kenijski predsjednik je izjavio da Kršćanska adventistička crkva mijenja stanje u njihovoj državi, te je darovao novčana sredstva za novu zgradu Afričkog adventističkog sveučilišta.
Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta pohvalio je Kršćansku adventističku crkvu kao najveću snagu u unapređivanju ove afričke države i darovao je 22.000 dolara Afričkom adventističkom sveučilištu za zgradu namijenjenu zdravstvenoj znanosti.

Predsjednik Kenyatta je u svom govoru na događanju organiziranom zbog prikupljana sredstava za sveučilišnu zgradu u Rongaiju, u Keniji, rekao da se zahvaljuje Adventističkoj crkvi za rad u mnogim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama diljem države.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta. Fotografija: Kenijska vlada / Wikicommons

“Utemeljili ste bolnice, obrazovne ustanove i druge društveno korisne sadržaje. Uzdigli ste društvene zajednice, osnažili naše građane i izgradili našu naciju,” rekao je Kenyatta. (Izvor: Izjava objavljena na stranici AllAfrica.com.)

Usmjeravajući pozornost na Afričko adventističko sveučilište izrazio je priznanje na činjenici da je to jedino sveučilište, između 22 državna sveučilišta i 37 privatnih sveučilišta, koje ima snažan naglasak na poslijediplomskim studijima.

“Ovo sveučilište obuhvaća cijelu Afriku i jedino je sveučilište koje je usmjereno na omogućavanje poslijediplomskih studija,” rekao je.

Ovo sveučilište je isto tako i jedina ustanova u Africi koja nudi studije na područjima javnog zdravstva i rukovođenja, što je sveučilišni zamjenik prorektora, Brempong Owusu-Antwi, povezao sa nastojanjem Kršćanske adventističke crkve da omogući ljudima zdraviji i sretniji život.

“Razlog su tome spoznaje Kršćanske adventističke crkve o stanju zdravlja u Africi,” rekao je Owusu-Antwi.

Kenijski predsjednik predvodi vladina nastojanja na mijenjanju kenijskog gospodarstva, a obrazovanje u tom smislu ima ključnu ulogu. Kenyatta je svoje slušatelje na sveučilištu podsjetio da vlada za ostvarenje svojih planova treba po tisuću diplomiranih doktora znanosti godišnje u sljedećih deset godina.

Afričko adventističko sveučilište prikupilo je na ovom događanju više od pedeset milijuna kenijskih šilinga (oko 550.000 dolara) za gradnju nove zgrade namijenjene medicinskoj znanosti, uključujući još dva milijuna kenijskih šilinga (oko 22.000 dolara) koje je darovao predsjednik Kenyatta.

Ukupan iznos potreban za izgradnju nove zgrade nije trenutačno poznat.

Nekoliko afričkih država očekuje od adventističkog obrazovnog sustava podizanje životnog standarda. Ovog mjeseca je premijer Ruande, Anastase Murekesi, pohvalio Adventističku crkvu za vrijeme otvaranja velikog zdanja vrijednog 2,4 milijuna dolara, te rekao kako očekuje da Srednjeafričko adventističko sveučilište postane vodeće u stvaranju stručnjaka na područjima informacijske tehnologije i komunikacija.