Vijesti

Kršćanska adventistička crkva osniva Udrugu za vjersku slobodu na Jamajci

Vjerska sloboda je bila na umu mnogih stanovnika Jamajke nakon što je vlada proglasila zakon o fleksibilnom radnom tjednu.

Kršćanska adventistička crkva je osnovala Udrugu za vjersku slobodu na Jamajci koja je dio Međunarodne udruge za vjersku slobodu čija je zadaća obrana prava svih vjera. Na svečanom skupu sudjelovali su stariji vladini službenici i tisuće stanovnika Kingstona.

Vođe udruge nazvane Nacionalna udruga za vjersku slobodu (National Religious Liberty Associoation) rekle su kako je osnivanje ove udruge bilo potrebno stoga što stanovnici Jamajke ne trebaju svoju trenutnu vjersku slobodu smatrati sigurnom.

Vjerska sloboda bila je na umu mnogih stanovnika Jamajke nakon što je vlada prije nekoliko mjeseci proglasila zakon o fleksibilnom radnom tjednu. Brojne vjerske organizacije strahuju kako na taj način neće biti zaštićen njihov dan za bogoslužje. Vlada, međutim, tvrdi kako ovaj zakon nije prijetnja vjerskoj slobodi budući da zaposlenicima nudi 24-satno vremensko razdoblje koje oni mogu uporabiti kao dan bogoslužja.

Nacionalna udruga za vjersku slobodu osnovana je tijekom prve Svečanosti vjerske slobode održane u Nacionalnoj areni u subotu, 24. siječnja, pred tisućama adventista, uključujući i jamajčanskog glavnog guvernera Patricka Allena, te članovima mnogih drugih vjerskih denominacija.

“Zadovoljan sam, sretan i počašćen što mogu pozdraviti Nacionalnu udrugu za vjersku slobodu kao člana Međunarodne udruge za vjersku slobodu“, rekao je prisutnima John Graz, glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu.

“Naše je poslanje zaštititi, poticati i braniti vjersku slobodu svih i svugdje. To je sada i vaše poslanje“, rekao je Graz, koji služi kao direktor za odnose s javnošću i vjersku slobodu Kršćanske adventističke crkve u svijetu.

Pogled na publiku. John Graz, glavni tajnik MUVS, na  krajnjoj lijevoj strani fotografije.Fotograf: Phillip Castell

Robert Pickersgill, premijerov izaslanik, rekao je kako vlada priznaje “golem utjecaj“ vjerske slobode na razvoj Jamajke, te naglasio kako je to pravo zajamčeno 2011. izmjenom Ustava Jamajke.

“Mnoge škole, bolnice, donatorske agencije te dugotrajni društveni razvojni programi na Jamajci rezultati su vjerske slobode i jakog utjecaja crkve“, rekao je Pickersgill.

Pearnel Charles, saborski zastupnik koji je predstavljao oporbenog vođu Andrewa Holnessa, obećao je da će Radnička partija Jamajke braniti vjersku slobodu u svako vrijeme, no potaknuo je kršćane da progovore protiv ljudskih nepravdi.

“Ne možete šutjeti kada je sloboda napadnuta…kada naš narod ubijaju diljem svijeta, pa i na Jamajci“, rekao je.

Isto tako je naglasio kako se kršćani trebaju uključiti u politiku “stoga što, ako vi ne budete marili, onda će netko drugi.“

“Budite spremni braniti svoju slobodu“, rekao je. “Napad na slobodu negdje znači napad na slobodu svagdje.“

Novoizabrani glavni tajni Nacionalne udruge za vjersku slobodu je Nigel Coke, koji je isto tako i direktor za odnose s javnošću i vjersku slobodu pri Kršćanskoj adventističkoj crkvi u Jamajci (Jamajčanskoj uniji konferencija). On je imenovao časnog Conrada Pitkina predsjednikom, a još cijeli niz vjerskih vođa članovima privremenog odbora.

Pitkin, koji je predsjednik Jamajčanske pokroviteljske grupe crkvi, zahvalio je prethodnim vladama za čuvanje vjerske slobode i dopuštanje vjerskim organizacijama da osnuju odgojno-obrazovne i zdravstvene ustanove potrebne njihovim vjernicima.

Jamajka se pridružuje skupini od više od osamdeset država diljem svijeta koje imaju nacionalne udruge za vjersku slobodu. Nedavno je i Papua Nova Gvineja osnovala svoju vlastitu udrugu tijekom svečanosti održane prošlog mjeseca. Iako predvođena Kršćanskom adventističkom crkvom, multidenominacijska udruga na Jamajki ima za cilj braniti i čuvati vjerska prava svih vjera. Međunarodna udruga za vjersku slobodu to čini od svog nastanka 1893. godine.

Rhoma Tomlinson, Jamajčanska Unija Konferencija


Komentiraj