Krštenje na Kupi u Sisku

Adventpress 22. 05. 2020.

Prohladnog i oblačnog Gospodnjeg dana, u subotu 16. svibnja 2010., u Sisku se zbio događaj za pamćenje. Svoj zavjet s Isusom Kristom kao osobnim Spasiteljem i Otkupiteljem učinio je mladić imena Ilfad Lelić, u svojoj trideset i šestoj godini. Na posebnom bogoslužju, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, provedeno vrijeme u mjesnoj adventističkoj crkvi Sisak je doista bilo blagoslovljeno. U bogatom programu svoja iskustva hoda uskim putom u borbi za istinsku i čistu vjeru prepričavali su brat Martin Grubanović iz Kutine i kandidat za krštenje Ilfad. Braća i sestre u Kristu pridošli su sa svih strana Sisačko-moslavačke županije, a posebni gosti bili su jedan Ilfadov prijatelj i njegov brat, koji su bili istinski oduševljeni prisutnošću na takvom svečanom bogoslužju po prvi puta u životu.

Nakon prvog dijela bogoslužja, s više automobila krenuli smo preko Sisačkog mosta na drugu stranu rijeke Kupe, na mjesto gdje smo odlučili obaviti obred krštenja. Uz pjesmu veće skupine vjernika, koji su pjevali himne “Zašto ne daš srce Kristu” i “Kristu dajem srce svoje”, pastor Daniel Purda i Ilfad Lelić spustili su se u Kupu koja im se nije učinila hladnom. Trenutak svečanog uzbuđenja zbog najvažnijeg čina u životu zagrijao je njihova srca i tijela. Čvrst bratski zagrljaj i čestitanje u svježoj rijeci bilo je zanimljivo prolaznicima i skupini djece koja se približila da vide o čemu je riječ. Šetači na drugoj obali rijeke, glavnoj šetnici u središtu grada, sa zanimanjem su promatrali ovaj nesvakidašnji lijepi događaj.

Nakon povratka u mjesnu crkvu Sisak bogati je zajednički ručak uz ugodno druženje potrajao do kasnih poslijepodnevnih sati. Radost u srcima nebeskih i zemaljskih svjedoka ovog predivnog događaja ostat će zauvijek. A dobri Bog neka blagoslovi novog brata Ilfada na Kristovom uskom putu vjere, da uz naše molitve ustraje do samoga kraja!

Daniel Purda