Mač Duha

27. 01. 2013.

“… I mač Duha, to jest riječ Božju.” (Efežanima 6,17)

Bog je osigurao obilje sredstava za uspješnu borbu protiv zla koje je u svijetu. Biblija je bojna oprema kojom se možemo opremiti za borbu. Opašimo se istinom. Obucimo oklop pravednosti. U našim rukama mora biti štit vjere, na glavi kaciga spasenja, a mačem Duha, to jest riječju Božjom, trebamo prokrčiti put kroz prepreke i zamke grijeha. (Djela apostolska, str. 316.317)
Prvi Adam je pao; drugi Adam se čvrsto držao Boga i Njegove riječi i u najtežim okolnostima; Njegova vjera u dobrotu, milost i ljubav Njegovog Oca nije se nijednog trenutka pokolebala. “Pisano je”, bilo je Njegovo oružje za obranu, a to je mač Duha kojim se treba služiti svako ljudsko biće. (5BC 1129)
U ovim danima opasnosti i pokvarenosti, mladi su izloženi mnogim nevoljama i kušnjama. Mnogi plove prema opasnim lukama. Njima je potreban kormilar; ali oni odbacuju toliko potrebnu pomoć, misle da su sposobni sami upravljati svojom barkom i ne shvaćaju da će ona vrlo brzo udariti u nevidljivu stijenu koja može izazvati brodolom njihove vjere i sreće. … Mnogi su nagli i tvrdoglavi. Takvi nisu poslušali savjet Božje riječi; nisu se borili sa samim sobom, nisu postigli dragocjene pobjede; i njihova ohola, nesavitljiva volja odvukla ih je s puta dužnosti i poslušnosti. (FE 100)
Velika djela očekuju se od Božjih sinova i kćeri. Gledam današnje mlade, i moje srce gine za njima. Kakve se samo mogućnosti otvaraju pred njima! Ako doista iskreno žele učiti od Krista, On će im dati mudrosti kao nekada Danielu. … “Početak je mudrosti strah Gospodnji!” … “Misli na nj na svim svojim putovima, i on će ispraviti tvoje staze.” (Psalam 111,10; Izreke 3,6)
Neka mladi cijene prednost koja im je pružena, da budu usmjeravani nepogrešivom Božjom mudrošću! Neka uzmu Riječ istine kao svojeg savjetnika, neka postanu vješti u baratanju “mačem Duha”. Sotona je mudar vojskovođa; ali skromni, odani vojnik Isusa Krista može ga svladati. (RH, 28. veljače 1888.)