Marijina žrtva

28. 09. 2012.

„Pustite je! Zašto joj dosađujete? – reče Isus. Ona je izvršila djelo ljubavi na meni.“ (Marko 14,6.7)

Gozba u Šimunovoj kući okupila je mnoge Židove jer su znali da će i Isus biti tamo. Ipak, nisu došli samo vidjeti Isusa, već su mnogi su bili radoznali i željeli vidjeti onoga koji je uskrsnuo iz mrtvih. Mislili su da im Lazar može ispričati neko lijepo iskustvo i bili su jako iznenađeni kada im nije ništa otkrio. … Međutim, Lazar je imao prekrasno svjedočanstvo o Isusovom radu. On je bio podignut u život da bude živo svjedočanstvo o božanskoj moći. S dubokim osvjedočenjem i silom govorio je svima da je Isus Božji Sin. …

Isus je na gozbi sjedio za stolom zajedno sa Šimunom, koga je izliječio od neke teške bolesti, s jedne strane, i Lazarom, koga je podigao iz groba, s druge. Marta je služila kod stolova, dok je Marija ozbiljno pratila svaku riječ koja je silazila s Isusovih usana. Krist je u svojoj milosti oprostio Marijine grijehe koji su bili mnogobrojni i teški. Lazar, njezin voljeni brat, Spasiteljevom je silom bio vraćen iz groba i poklonjen svojoj obitelji; i Marijino srce bilo je puno zahvalnosti. Željela je učiniti nešto za Spasitelja čime će Mu odati čast. Uz velika odricanja kupila je alabastrenu posudu punu skupocjene mirisne pomasti kojim je htjela pomazati Isusovo tijelo nakon Njegove smrti. Sada, uzevši posudu u svoje ruke, tiho ju je otvorila i izlila njezin sadržaj na glavu i noge svojega Učitelja.

Njezin čin prošao bi nezapaženo da pomast bogatim mirisom nije učinila svoju prisutnost vidljivom i objavila njezin pothvat svim prisutnima. „Neki su se zbog toga ljutili i jedan drugom govorili: ’Čemu to rasipanje pomasti!’“ (redak 4) Juda je prvi izgovorio tu primjedbu, a drugi su spremno ponavljali njegove riječi. …

Isus je vidio da se Marija povukla postiđena, očekujući ukor i s usana Onoga koga je voljela i obožavala. Međutim, umjesto toga, čula je riječi pohvale: „’Zašto joj dosađujete?’ reče Isus. –  ‘Ona je izvršila djelo ljubavi na meni. … Zaista, kažem vam, gdje se god bude – na svem svijetu – propovijedala radosna vijest, kazat će se, njoj na uspomenu, i ovo što ona učini.’“ (redak 9)

Krist se radovao Marijinoj iskrenoj želji da ispuni volju svojega Gospodina. … Marija je željela obaviti ovu službu za Isusa koja je bila dragocjenija od svih skupocjenih mirisa na svijetu, jer je izražavala poštovanje koje je njegovala prema svojem Otkupitelju.  (Youth’s Instructor, 12. srpnja 1900.)