Mirna pobjeda

16. 10. 2022.

“Tada Isus viknu jakim glasom: ‘Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.’ To reče i — izdahnu.” (Luka 23,46)

Završila je mračna noć Njegove duše. Isus je prošao kroz teškoće svojeg života i zna da Ga Otac nije ostavio.

Muka je gotova. Povjerenje i mir osjećaju se u Kristovom glasu dok uzvikuje “jakim glasom”: “Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.”

Neobične riječi za Čovjeka koji se nekoliko minuta prije osjećao napuštenim. Bile su to riječi vjere. Isus je znao tko je Njegov Otac. I znao je kamo ide.

Isus nije umro kao ostali ljudi. Mi umiremo zato što nemamo drugu mogućnost. Bolest ili ozljeda uzimaju nas svidjelo se to nama ili ne. Ali čak i u smrti Isus je bio drugačiji. On je umro dragovoljno. O sebi je rekao: “Ja dajem život svoj, da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne može oduzeti, nego ga ja sam od sebe dajem. Imam vlast dati ga, imam vlast opet ga uzeti.” (Ivan 10,17.18) Isus je znao tko je. Znao je tko je Njegov Otac. I prepoznao je kamo ide kada je izrazio svoju konačnu posvećenost Bogu i ispustio posljednji dah.

Njegovo iskustvo može nečemu naučiti sve Njegove sljedbenike. Njegova smrt možda je bila jedinstvena po tome što je bila dragovoljna, ali svaki Njegov sljedbenik ima prednost suočiti se sa smrću mirno i s osjećajem pobjede kakav je On pokazao.

Dok sam s Njim, ne trebam se plašiti ničega. Isus je svojim djelom pobijedilo Sotonu. Sotona može mučiti naše tijelo određeno vrijeme, ali nas ne može odvojiti od Božje ljubavi i oduzeti nam Isusovu pobjedu.

Stjepan je na samrti to znao kada je rekao: “Gospodine Isuse, primi moj duh!” (Djela 7,59) Ista uzvišena istina bila je u Pavlovim mislima kada se približio čas njegove smrti: “Znam komu sam vjerovao i siguran sam da on može sačuvati povjereno mi blago do onoga Dana.” (2. Timoteju 1,12)

Radosni i blagoslovljeni su oni koji se drže Isusa u svojem životu. Oni će na kraju stajati kraj Njega u svijetu koji će doći.

I mi možemo vjerovati u to. Poput Isusa, mi znamo u koga vjerujemo. I mi možemo predati svoj duh Njemu dok se suočavamo s krajem zemaljskog putovanja.

 

Preporučujemo: