Duhovnost

Moćni Zagovornik

“Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca – Isusa Krista, Pravednika.” – ( Ivanova 2,1)

Koristeći poznatu sliku “zagovornika” ili “zastupnika”, apostol Ivan portretira Krista kao vjernikovu sigurnu obranu i uvijek prisutnog Posrednika. Dirljivom rječitošću on potiče kršćane da prihvate božansku snagu radi pobjede nad grešnim načinom života. Iskreno ih moli da žive pobjedonosnim životom i podsjeća svoje čitatelje da je Božji ideal savršena sloboda od grešnih djela (1. Ivanova 3,6)

On nas, međutim, također uvjerava da, ako se okliznemo i padnemo u neki grijeh, postoji sve što je potrebno za oproštenje i obnovu. Apostol sa čvrstim uvjerenjem tvrdi da “zagovornika imamo kod Oca”. Dio plana spasenja kojim je od životne važnosti jeste da se u službi spasenja nalazi zagovornik dostupan svima koji shvaćaju svoju potrebu za božanskim zastupanjem.

U biblijsko vrijeme zastupnik je bio mnogo više nego samo sudski branitelj koji se prepire u korist svoga štićenika. Bio je i savjetnik i utješitelj. On je bio onaj koji je stajao na strani optuženoga kako bi ga tješio, hrabrio i branio. Naš nebeski Branitelj uvijek je dostupan i spreman stati na našu stranu kad nam je god potreban. On je moćni Zastupnik koji nikada nije izgubio ni jedan slučaj koji mu je povjeren. On uspješno zastupa naš slučaj pred Božjim prijestoljem nastupajući protiv “tužitelja braće naše” (Otkrivenje 12,10). Ako tko sagriješi, naš se Zastupnik poziva na djelotvornost svoje dragocjene krvi prolivene za nas.

Krist je zadovoljio Zakon svojom smrću (Galaćanima 3,13), svojom savršenom poslušnosti za nas je ispunio Zakon (Rimljanima 5,19) i sada nam nudi svoje zastupništvo na nebeskom sudu. To su razlozi zbog kojih se ne trebamo bojati suđenja. Moramo imati povjerenja u svog Zastupnika.

George W. Brown