Molite se za bolesne

23. 05. 2024.

“Boluje li tko među vama? Neka sebi dozove crkvene starješine! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje.” (Jakov 5,14)

Mnogi koji se mole za Božju milost izlječenja smatraju da trebaju dobiti neposredan i izravan odgovor na svoje molitve, ili s njihovom vjerom, u suprotnom slučaju, nije u redu. Stoga treba mudro posavjetovati one koji su oslabljeni bolešću da razborito i mudro postupaju. Oni ne bi trebali zanemariti svoju dužnost prema prijateljima koji će im možda pomoći u ozdravljenju, niti propustiti prirodna sredstva za obnovu zdravlja.

Ovdje često postoji opasnost od zablude. U uvjerenju da će biti izliječeni u znak odgovora na molitvu, mnogi se boje učiniti bilo što od onoga što bi možda nagovijestilo nedostatak vjere. Ali oni bi trebali srediti svoje poslove onako kako bi željeli kad bi očekivali smrt. Isto se tako ne bi trebali ustručavati izgovoriti riječi ohrabrenja i savjeta koje bi željeli uputiti svojim najmilijima u času rastanka.

Oni koji molitvom traže ozdravljenje, ne bi trebali zanemariti uporabu lijekova do kojih mogu doći. Uporaba ovakvih sredstava ne znači nijekanje vjere, jer Bog ih je dao da olakšaju bol i pomognu prirodi u njezinom djelu obnove zdravlja. Ne može se smatrati nijekanjem vjere ako surađujemo s Bogom i ako činimo sve sa svoje strane da stvorimo najbolje uvjete za oporavak. Bog nam je omogućio da steknemo znanje o zakonima života. Ovo nam je znanje stavljeno na raspolaganje da bismo se njime koristili. Mi trebamo iskoristiti svaku mogućnost za ozdravljenje koja je u skladu s prirodnim zakonima. Nakon što se pomolimo Bogu za ozdravljenje bolesnika, možemo raditi s još više snage zahvaljujući Bogu što imamo prednost surađivati s Njim i što možemo od Njega tražiti blagoslov nad onim što nam je dao za uporabu. …

Kad smo završili molitvu za ozdravljenje bolesnika, bez obzira na rezultat, ne gubimo vjeru u Boga. Ako smo pozvani da se suočimo sa smrću te osobe, prihvatimo gorku čašu držeći na umu da je Božja ruka prinosi našim ustima. A ako je zdravlje ponovno uspostavljeno, ne trebamo zaboraviti da primatelj milosti ozdravljenja ima obnovljenu obvezu prema Stvoritelju. (Služba liječenja, str. 141,142)