Danasnji krscanin

Molitva u kupaonici

Četrnaestogodišnji Ben Carson sjedio je na rubu kade i zurio u zid. Njegovo srce divlje je tuklo dok je razmišljao kako je zamalo ubio dječaka iz susjedstva.

Drugi su dječaci izazivali Bena. Izvukavši svoj lovački nož, Ben se bijesno bacio na dječakov trbuh. Loše je gađao pa je udario u dječakov teški opasač slomivši čeličnu oštricu na svojem nožu.

Mogao sam ga ubiti, razmišljao je Ben. Izgubio sam nadzor nad samim sobom! Moram poduzeti nešto prije nego što upadnem u pravu nevolju.

Onda su mu pale na pamet riječi iz Izreka: “Tko se teško srdi, bolji je od junaka, i tko nad sobom vlada, bolji je od osvojitelja grada.” (Izreke 16,32)

Da, ove su riječi baš za mene, pomislio je Ben. Ako ne zavladam sobom, završit ću u zatvoru… ili mrtav. Mislim da je vrijeme da tražim pomoć od Gospodina, kao što mi je to savjetovala majka.

Ben je pao na koljena na podu kupaonice. “Gospodine”, molio je, “promijeni moju narav. Znam da to možeš. Vjerujem da hoćeš.”

Pišući kasnije o svojem iskustvu, Ben kaže: “Gospodin je promijenio moju narav, doslovno. Kad god bi u meni počelo kuhati, nekako bih se smirio kao da je netko ugasio grijač. Divio sam se onome što mi se dogodilo.”

Kad je Ben odrastao, postao je znameniti neurokirurg na Sveučilištu John Hopkins i bolnici u Baltimoreu u SAD-u. Ista ruka koja je zamalo ubila dječaka iz susjedstva kad je imao četrnaest godina, sada spašava živote uz pomoć kirurškog noža.

Napisao je autobiografsku knjigu Darovite ruke; Životna priča dr. Bena Carsona — čovjeka koji umirućoj djeci vraća nadu u život. (Na hrvatskom jeziku je knjiga dosad doživjela tri izdanja, a posljednje je izišlo 2012. godine u nakladi kuće Znaci vremena iz Zagreba — www.znaci-vremena.com.) U knjizi je iznio svoju životnu priču: od djetinjstva u predgrađu Detroita uz majku skromnog obrazovanja koja je imala mnogo ljubavi prema njemu i koja je poticajno djelovala na svojega sina, školovanja na Yaleu i Michiganu, do velikih uspjeha u zvanju neurokirurga. O Carsonu je 2009. godine snimljen biografski film Gifted hands; The Ben Carson Story.

Kolege liječnici opisuju Bena kao iznimno smirenu osobu. Međutim, Ben zna da nije uvijek bio takav. Za životno razdoblje prije svojeg obraćenja u kupaonici on kaže: “Skakao sam na najmanji izazov. Bacao sam kamenje i čekiće na ljude.”

Do kakve je razlike došlo nakon iskrene molitve Bogu u kupaonici!


Komentiraj