Molitva

7. 06. 2013.

“On, pošto u vrijeme svog zemaljskog života prikaza molitve i prošnje s jakim vapajima i sa suzama onomu koji ga je mogao spasiti od smrti, bješe uslišan zbog strahopoštovanja.” (Hebrejima 5,7)

Dok se molite, dragi mladići i djevojke, da ne padnete u kušnju, imajte na umu da vaš posao nikako ne završava s molitvom. Vi morate sami doprinijeti uslišenju svoje molitve koliko god je to moguće time što ćete se oduprijeti kušnji, i tek onda prepustiti Isusu da za vas učini ono što vi niste mogli. …
željela bih podsjetiti mlade koji se ukrašavaju … da je zbog njihovih grijeha Spasiteljeva glava nosila na sebi sramotnu krunu od trnja. Kada trošite dragocjeno vrijeme na ukrašavanje svoje odjeće, sjetite se da je Kralj slave nosio jednostavnu, neobrubljenu dolamu. Vi koji se umarate ukrašavajući sebe, molim vas, pomislite da je Isus često bio umoran od neprekidnog teškog rada, samoodricanja i samopožrtvovnosti da bi pomogao siromašnima i napaćenima. On je provodio cijele noći u molitvi na usamljenim mjestima u planinama ne zbog svojih slabosti ili svojih potreba, već zato što je vidio, što je osjećao slabost vaše naravi da se odupre kušnjama neprijatelja upravo u onim točkama u kojima vi bivate svladani. On je znao da ćete biti nemarni prema opasnostima koje vam prijete i da nećete osjećati potrebu za molitvom. Upravo je radi vas slao svoje molitve Ocu prateći ih uzdasima i suzama. On je to činio da bi nas oslobodio one oholosti i ljubavi prema taštini i uživanjima kojima sada podliježemo i koje u nama guše ljubav prema Isusu. …
Hoćete li … ustati i osloboditi se te strašne ravnodušnosti i mrtvila koji su vas izjednačili sa svijetom? Hoćete li poslušati glas opomene koji vam govori da propast vreba na putu onih koji su neoprezni u ovom času opasnosti? (3T 378—380)
Mnogi naši mladi svojim bezbrižnim odbacivanjem opomena i ukora koji su im upućeni, široko otvaraju vrata Sotoni da slobodno uđe. Dok imamo Božju riječ kao vodiča i Isusa kao svojeg nebeskog Učitelja, ne trebamo ostati u neznanju u odnosu na ono što traži od nas, ili kakve nam zamke postavlja Sotona. … Ako se potpuno predamo vodstvu Njegovog Duha, neće nam biti nimalo neugodan zadatak da budemo poslušni Božjoj volji. (Isto, 378)