Multimedijska misijska predavanja u Virovitici

Adventpress 5. 01. 2024.

U Kršćanskoj adventističkoj crkvi u Virovitici održan je niz od šesnaest multimedijskih duhovnih predavanja pod naslovom “Objava nade”. Ta večernja predavanja održana su u velikoj dvorani crkve, od 1. do 16. prosinca, svakog dana osim ponedjeljka. Gost govornik bio je Arturo Gutierrez Meneses iz Meksika. Kroz predavanja koja je prevodio pastor Josip Salajster, koja su se temeljila na biblijskoj knjizi Otkrivenje, mogli smo razumjeti da u ovim vremenima bremenitima nesigurnošću, krizama i previranjima u svijetu, imamo nadu u budućnost koja je pred nama, jer znamo da Bog bdije nad događajima. Biblija nam govori da za sve koji vjeruju Bogu spasenje dolazi uskoro.

Kako su predavanja odmicala iz večeri u večer, sve je više jačala vjera onih koji su ih posjećivali. Svaku večer imali smo priliku čuti jednu glazbenu točku na slavu Bogu. Jedan od redovitih posjetitelja izjavio je: “Godinama sam vjernik crkve, ali nisam skoro čuo da je netko objasnio Otkrivenje na tako razumljiv način, jednostavno i ohrabrujuće.” Drugi je izjavio: “Molim se Bogu za oživljavanje crkve već više godina, i Bog je upriličio ta predavanja kao odgovor. Većina vjernika se uključila u taj projekt, i to me raduje.” Posjetitelji koji su dolazili svaku večer, ili često, složili su se u tome da su Arturo i njegova supruga Ana Maria Hernandez Fragoso bili veliki blagoslov za vjernike iz Virovitice i okolnih mjesta Pčelić, Špišić Bukovica, Slatina i Grubišno Polje.

Kako su predavanja odmicala, tako je prisnost vjernika i gostiju bivala sve veća. Nakon što smo otkrili da naši gosti imaju jubilej — 42 godine braka, odlučili smo ih iznenaditi. U nedjelju, 10. prosinca prijepodne, naša gošća održala je radionicu meksičke kuhinje. Bilo je prisutno desetak sestara i braće, a prevodio je Slobodan Radovanović. Ana Maria je pokazala kako priprema tijesto i ispekla je gorlitaj punjenje s ljutim crvenim umakom i umakom od avokada guancamolo te salatom. Te večeri smo nakon predavanja imali priliku kušati pripremljene meksičke specijalitete. Tada je uslijedilo iznenađenje za naše goste: čestitke na španjolskom jeziku za obljetnicu braka, uz veliki buket cvijeća i slavljeničku tortu. Arturo i Ana Maria bili su ugodno iznenađeni tom gestom. Tortu je izradila Branka Milovanović iz Pčelića. Kad smo saznali da je Ana Maria završila školu za kozmetičare i da ima znanje o masaži i kiropraktici, odmah je bilo zainteresiranih za masažu, kiropraktiku i za brzi tečaj šišanja.

U predvorju crkve postavljen je štand s duhovnom i zdravstvenom literaturom, s više od pedeset naslova izdanja Znaci vremena — knjiga, časopisa i traktata, koji su posjetiteljima bili na raspolaganju, uz tri prijevoda Novog zavjeta i cjelokupnu Bibliju. Vrlo brzo je došla i subota, 16. prosinca, kad se prijepodne održalo posljednje predavanje. Vijesti iz svijeta imali smo upravo iz Meksika. Pastor i njegova supruga govorili su o svojem radu i planovima za budućnost. Nakon toga im je starješina crkve Tihomir Vranić uručio prigodne poklone kao uspomenu na boravak u našem gradu: zidni sat s motivom Virovitice, čokolade i hrvatski brend — bajaderu. U subotu uvečer imali smo zajedničku šetnju po parku, okolici dvorca i posjet muzeju koji se nalazi u njemu. Budućnost će pokazati postignuća te evangelizacije. Neki su vidljivi već sada: jedinstvo i duhovno buđenje. Neka dragi Bog dade da potraje do Isusovog drugog dolaska!

Ljubiša Živojnov