Vijesti

Na Filipine se nakon razornog tajfuna slijevaju molitve i potpora

 ADRA se priprema za djelovanje; adventistički predsjednik poziva na zajedništvo u molitvi

Tisuće obitelji lutaju nakon vjerojatno najteže prirodne nesreće u povijesti. (Fotografija: ADRA Filipini)

Adventisti diljem svijeta ujedinjuju se u potpori i molitvama nakon najvjerojatnije najteže prirodne katastrofe na Filipinima te nakon jednoga od najsnažnijih zabilježenih tajfuna koji su ikada pogodili kopno.

Novinska izvješća kažu kako je supertajfun Haiyan tijekom vikenda pregazio središnje otoke arhipelaga sravnjujući sa zemljom cijele gradove. Vjetar je puhao brzinom i do 315 kilometara na sat a tsunami je uslijedio nakon snažnih naleta oluje.

Komunikacija s udaljenim ruralnim područjima predstavlja velik izazov zbog srušenih signalnih tornjeva, nestanka električne energije te cesta zatrpanih ruševinama – izvještava ADRA (Adventist Development and Relief Agency), crkvena humanitarna organizacija.

“Još uvijek nastojimo uspostaviti vezu s našim ljudima, pastorima, članovima crkve i svojim najdražima u najteže pogođenim područjima” – kaže Adelaida Ortilano, koordinatorica ADRA-e na Filipinima.

Predsjednik Adventističke crkve u svijetu, Ted N. C. Wilson, koji je u trenutku naleta tajfuna bio u Manili na crkvenim sastancima Južnoazijsko-pacifičke divizije koji se održavaju krajem godine, pozvao je sve adventiste u svijetu da mu se pridruže u “posebnim molitvama” za sve u središnjim Filipinima “koji su doživjeli ovaj razorni udar”.

Wilson je tijekom velikog subotnjeg skupa u Manili predvodio i molitvu za sve unesrećene.

“Svakako da je ovo trenutak za Adventističku crkvu da pokaže Kristovo suosjećanje i snagu za pomoć pri obnovi ljudskih života” – rekao je Wilson u svojoj izjavi u Međunarodnoj zračnoj luci u Manili.

ADRA-ini djelatnici nalaze se na Filipinima od prošloga tjedna prateći očekivani smjer tajfuna i spremni su za brzo djelovanje, priopćili su službenici ADRA-e

Moises Musico, ADRA-in programski vođa i koordinator za hitne intervencije, bio je prije udara tajfuna smješten u Boholu, ali ga je žurno napustio kako bi razmotrio razmjere razaranja u sjevernom Cebuu.

“Šteta koju smo do sada vidjeli je ogromna i širokih razmjera. Očekujemo velik broj oštećenih kuća i raseljenih stanovnika” – izjavio je Musico nakon prve procjene.

ADRA-in tim za hitna djelovanja trenutno je usmjeren na djelovanje u sjevernom Cebuu, Boholu i Iloilou gdje se djelatnici za pomoć pripremaju za podjelu šatora, hrane i čiste vode.

Ured ADRA-e na Filipinima posjeduje pročistače vode koje će uporabiti za pripremu čiste vode i dopremanje na razorena područja, rekao je jedan službenik. Dolazak tima za tehničku potporu iz ADRA-e u Njemačkoj očekuje se u utorak kako bi pomogao u primjeni sustava za pročišćavanje vode.

ADRA Filipini planira slanje poziva za donacije regionalnim ADRA-inim uredima diljem svijeta. Potrebe su prekomjerne, smatraju u uredu za vijesti. Fondovi za hitne potrebe u zemlji su smanjeni zbog niza nedavnih nesreća, uključujući i listopadski potres jačine 7.2 stupnja.

Predsjednik države, Benigno Aquino, objavio je “stanje elementarne nepogode” u državi. Filipinski dužnosnici procjenjuju da je oko 10.000 ljudi smrtno stradalo u oluji. Ako se ove procjene potvrde, to će značiti da je tajfun Haiyan najrazornija prirodna nesreća u državi.

Wilson je rekao kako će i Adventistička crkva svojim sredstvima pridonijeti pružanju pomoći.

ANN


Komentiraj