Nada usprkos obeshrabrenju

6. 09. 2022.

“Neću vas ostaviti siročad. Vratit ću se k vama. Još malo, i svijet me neće više vidjeti, a vi ćete me ponovo vidjeti, jer ja živim i jer ćete i vi živjeti. … U taj dan spoznat ćete da sam ja u svom Ocu, vi u meni i ja u vama.” (Ivan 14,18-20)

Do ovog trenutka čak i najneupućeniji učenici znali su da će se Isusu dogoditi nešto strašno, pa samim tim i njima. Jer njihova dobrobit bila je potpuno povezana s Isusovom. Ostavili su sve zbog Njega. A sada sve o čemu je govorio bile su zloslutne najave koje nisu vodile nikamo osim do smrti na križu. To nije bio njihov pogled na mesijanstvo. I to svakako nije bilo njihovo razumijevanje “prednosti” što su ostavili sve zbog ovog karizmatičnog učitelja. Ni u jednom trenutku otkako su Ga počeli slijediti, prilike nisu izgledale toliko mračno i beznadno.

Upravo u tom kontekstu Isus je rekao da ih neće ostaviti siročad. S tom mišlju Isus se vraća na Ivan 14,1: “Neka se ne uznemiruje vaše srce!” “Vratit ću se”, izjavljuje On u 2. i 3. retku. Ali taj će se povratak zbiti o Njegovom drugom dolasku na kraju vremena.

U Evanđelju po Ivanu 14,18, međutim, govori se o mnogo bližem dolasku. Ubrzo Ga svijet (oni koji nisu marili za Njega ili Njegovu poruku) više neće vidjeti jer će umrijeti i biti pokopan. Ali “vi ćete me ponovno”, kaže On učenicima, “vidjeti”. I vidjeli su Ga nakon Njegovog uskrsnuća. Prema tome, neće biti siročad ni u kojem slučaju. Prvo, ponovno će ih vidjeti nakon tri dana provedena u grobu. I drugo, zahvaljujući daru “Pomagača” ili “Branitelja”, On će biti s njima kada pođu u svijet bez Njegove tjelesne prisutnosti.

Međutim, Isus im obećava i više od toga da neće biti ostavljeni siročad. “Jer ja živim,” obećao je svojim sljedbenicima, “i jer ćete i vi živjeti.” Jedna od najuzvišenijih istina Radosne vijesti o Isusu jest da će On podijeliti svoju pobjedu nad smrću sa svakim svojim sljedbenikom.

Ovo su važne slike učeništva u mojem kršćanskom hodu. Ima dana kada se osjećam usamljen, napušten i zaboravljen. To je loša vijest. Ali radosna je vijest da nisam siroče kao što se osjećam. Imam nebeskog Oca, uskrsloga Gospodina, silnog Pomagača i jamstvo vječnog života. Danas se mogu naći u kušnji da me obuzme obeshrabrenje. Ali tada trebam ponovno usmjeriti pogled na stvarnosti koje imam u Isusu.

 

Preporučujemo: