Najdraži Ljubljeni

25. 11. 2023.

“Tko vas dira, zjenicu moga oka dira.” (Zaharija 2,8 — SHP)

Samo će svijest o Božjoj nazočnosti otjerati strah koji bi  plašljivom djetetu učinio život teretom. Neka ono u svoje pamćenje ureže obećanje: “Anđeo Jahvin tabor podiže oko njegovih štovalaca da ih spasi.” (Psalam 34,7) Neka čita prekrasni izvještaj o Elizeju u planinskom gradu, a između njega i četa naoružanih neprijatelja moćan krug nebeskih anđela. Neka čita kako se pred Petrom, u tamnici i osuđenom na smrt, pojavio Božji anđeo i poveo Božjeg slugu u sigurnost pokraj naoružanih stražara, kroz teška vrata i veliku željeznu vežu s prijevornicama i zasunima. Neka čita o prizoru na moru kada se zatvorenik Pavao, na putu prema sudu i gubilištu, obratio vojnicima i mornarima šibanima olujom, izmučenima radom, nespavanjem i dugotrajnim postom, i izgovorio velike riječi pune ohrabrenja i nade: “A sada vas opominjem da budete odvažni. … Noćas mi se ukaza anđeo Boga kome pripadam i komu služim te mi reče: ‘Ne boj se, Pavle! Ti treba da dođeš pred cara. I evo, Bog ti milostivo daruje živote svih koji s tobom plove.’” (Djela 27,22-24) …

Sve to nije zapisano da bismo mogli samo čitati i diviti se, nego da bi ista vjera, koja je djelovala u Božjim slugama u davnini, mogla djelovati i u nama. Bog će i sada djelovati jednako snažno gdje god se nađu vjerna srca da budu provodnici Njegove sile.

Oni koji nemaju povjerenja u sebe te ih nedostatak samopouzdanja navodi da izbjegavaju brigu i odgovornost, neka budu poučeni da se oslone na Boga. Tako će mnogi među onima koji bi inače bili samo brojka u svijetu, možda samo bespomoćno breme za druge, moći reći zajedno s apostolom Pavlom: “Sve mogu u onome koji mi daje snagu.” (Filipljanima 4,13)

Djetetu koje se lako rasrdi na nepravdu, vjera pruža dragocjene pouke. Spremnost da se odupre zlu ili da se osveti za nepravdu često je izazvana dubokim osjećajem pravednosti i aktivnim, živahnim duhom. Poučite takvo dijete da je Bog vječni čuvar pravde. On nježno skrbi o bićima koja je toliko ljubio da je dao svojega ljubljenog Sina da ih spasi. Bog će se obračunati sa svakim prijestupnikom. (Odgoj, str. 212,213)

Za razmišljanje: U svijetu u kojem se često čini da je pravda nedostižna, kako mogu pomoći onima kojima je učinjeno nažao da pronađu nadu u nebeskom najdražem Ljubljenome?