Najiskreniji Prijatelj

1. 09. 2023.

“Bože, smiluj se meni grešniku!” (Luka 18,13)

S probuđenom savješću mnoga napaćena duša, koja je fizički oboljela zbog stalnih prijestupa, uzvikuje: “Gospodine, milostiv budi meni grešniku; učini me svojim djetetom!” Upravo u tom trenutku propovjednik, jak u vjeri, treba biti spreman da patniku kaže kako ima nade za pokajnika i da svatko tko traži pomoć i prihvaćanje može u Isusu naći izbavljenje i mir. Onaj koji u krotkosti i ljubavi tako donosi Evanđelje napaćenoj duši, kojoj je itekako potrebna njegova vijest nade, govori u ime Onoga koji je dao sebe za ljudski rod. I dok izgovara utješne, prikladne riječi i upućuje molitvu za onoga koji leži u postelji patnje, Isus uslišava molbu. Bog govori preko ljudskih usana. Srce je dirnuto. Ljudsko je dovedeno u dodir s božanskim.

Propovjednik treba iskustveno znati da okrepljujuća sila Kristove milosti donosi zdravlje, mir i puninu radosti. On treba poznavati Krista kao Onoga koji je pozvao umorne i natovarene da dođu k Njemu i nađu odmor. Neka nikad ne zaboravi da prisutnost Spasiteljeve ljubavi stalno okružuje svako ljudsko oruđe pozvano od Boga da dijeli duhovni blagoslov. Podsjećanje na to dat će životnu snagu njegovoj vjeri i ozbiljnost njegovim molbama.

Tada onome tko ga moli za pomoć može podati ozdravljujuću silu božanske istine. Takav može govoriti o ozdravljenjima koja je Krist činio i usmjeriti misli bolesnih na Onoga koji je najveći Liječnik, svjetlo i život, utjeha i mir. Može im reći da ne trebaju očajavati, da ih Spasitelj ljubi i da će, ako Mu se predaju, imati Njegovu ljubav, Njegovu milost, Njegovu okrepljujuću snagu. Neka ih pozove da se oslone na Božja obećanja, znajući da je Onaj koji ih je dao naš najbolji i najiskreniji Prijatelj. I dok misli usmjerava prema Nebu, vidjet će da će pomisao na nježno suosjećanje Onoga koji zna kako primijeniti ozdravljujući melem, bolesnicima uliti osjećaj mira i spokoja. (Propovjednici Radosne vijesti, str. 175,176)

280

Za razmišljanje: Pravo prijateljstvo zahtijeva vrijeme i pažnju, ulaganje i skrb. Koliko je pravo moje prijateljstvo s Isusom?