Najveća kineska delegacija u povijesti Generalne konferencije

Generalna-2015 8. 07. 2015.

7. srpnja 2015. Stephen Chavez, Adventist Review/ANN

Delegati zadivljeni veličinom crkve u cijelom svijetu

Kina ima sto milijuna Kršćana, od kojih je više od 400,000 adventista.  Kako je to biti adventist u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta?

Delegacija Kine na ovogodišnjem zasjedanju Generalne konferencije broji gotovo pedeset članova i posebnih gostiju, više nego ikada prije. Prva delegacija nazočila je zasjedanju 2010. godine.

Zamoljen opisati Kršćansku adventističku crkvu u Kini, predsjednik misije Robert S. Falkenberg, Jr., upotrijebio je riječi poput “dinamična”, “u tranziciji”,  sa “dubokim osjećajem za misiju.”

Kao i drugdje u svijetu, s poboljšanjem ekonomije i rastom životnog standarda, interes za Evanđeljem često opada. Moderni aerodromi, željezničke postaje, brzi vlakovi i autoceste predstavljaju društvo bez premca – odlučno u predvođenju najbolje infrastrukture koju svijet može ponuditi.

Kina, najmnogoljudnija zemlja svijeta, ima gotovo bezgranične mogućnosti za svjedočenje. Tor Tjeransen AR/ANN

Adventistička crkva u Kini nije organizirana kao u ostalim djelima svijeta sa skupovima, konferencijama i unijom konferencija. Crkvena organizacija u Kini sastoji se od samo jedne razine: mjesne zajednice. Zajednica može imati nekoliko tisuća Adventista podijeljenih u stotinjak  manjih zajednica, a svaka zajednica financijski podupire svog lokalnog pastora. Područje velikih gradova često imaju “majku crkvu” koja podupire stotine manjih okolnih zajednica.

Ovogodišnja kineska delegacija na zasjedanju Generalne konferencije uključuje, između ostalih,  sveučilišnog profesora, poslovnu ženu, i pastora.

Sveučilišna profesorica,  adventistica već trideset godina vodi grupu od osamdesetak mladih u svojoj lokalnoj zajednici u sjevernoj Kini. Grad u kojemu živi, nedaleko od granice s Rusijom, broji 3,000 članova, no nemaju svi bogoslužje u istom prostoru.

Poslovna žena iz Pekinga zarađuje prodajući odjeću i starješina je crkve koja broji tri stotine vjernika. Kao starješina crkve, ona vodi bogoslužja i službe proslavljanja te povezuje crkvu sa lokalnim vlastima. U Pekingu živi oko 7,000 adventista.

Pastor, adventist četvrte generacije, vodi trinaest zajednica u Wenzhou, gradu s više od tri milijuna stanovnika. On upravlja crkvom od četiri stotine vjernika a tijekom godina sudjelovao je u osnivanju više od dvije stotine zajednica s otprilike 30,000 vjernika u nekoliko kineskih provincija.

Kineski sudionici su na zasjedanju oduševljeno promatrali veličinu crkve u cijelome svijetu.

Jedan od delegata izjavio je kako su “članovi crkvene obitelji vrlo topli i prijateljski”, dok  je drugi pak otkrio kako je divno biti na mjestu gdje biti adventist ne znači biti dio religijske manjine.

Treći delegat se raduje povratku u Kinu kako bi ohrabrio braću i sestre i potaknuo ih na probuđenje i reformaciju. On također primijećuje. kako bi djelo u Kini bolje napredovalo da su pastori bolje obrazovani. Njegovo obrazovanje je bila kombinacija adventističkog obrazovanja i predavanja s kineskog učilišta.

Adventisti u Kini su izloženi s jedinstvenim izazovima, između ostaloga, širiti evanđelje među 1.3 milijarde  stanovnika, što je više nego bilo gdje na svijetu. No, možda adventisti vole izazove.

“Kina je posebno mjesto”, zaključio je jedan kineski pastor.