Vijesti

Nastavak akcije “Abeceda solidarnosti“ za izbjeglice

Zbog novog propisa o dezinfekciji odjeće i obuće, sa srpske granice vraćen kamion ADRA-e Hrvatska s robom za pomoć sirijskim izbjeglicama. Kamion se vratio u Zagreb te će s dodatnom količinom robe prikupljenom u međuvremenu biti ponovno poslan izbjeglicama nakon obavljene dezinfekcije, čime će ovaj administrativni propust biti ispravljen.

“Abeceda solidarnosti” je zajednička akcija Adventističke agencije za pomoć i razvoj ADRA Hrvatska, Udruge B.a.B.e. i Centra za mirovne studije. Akcija je vrlo uspješna, a njezin cilj je prikupiti što veći broj potrepština koje su u ovom trenutku, prema informacijama organizacija već uključenih u pomaganje, najpotrebnije izbjeglicama, poglavito iz Sirije.

Odaziv građana na ovu akciju je vrlo velik. Prikupljeno je oko trideset i pet paleta odjeće, obuće, hrane i higijenskih potrepština. U istu svrhu na račun ADRA-e uplaćeno je novčanih sredstava u iznosu od 29.240,00 kuna.

Prvi kamion krenuo je prema Beogradu u srijedu navečer, 9. rujna, no zadržan je na srpskoj granici i vraćen natrag u Zagreb. Razlog tome bio je nedostatak isprava o dezinfekciji odjeće i obuće. Zbog velikog priljeva izbjeglica, nadzor na graničnim prijelazima je postrožen i uvedeni su novi propisi u odnosu na vrijeme kad su u Srbiji i Bosni i Hercegovini bile poplave i kad su kamioni ADRA-e Hrvatska prolazili bez takvih isprava.

Roba se sada nalazi u Zagrebu i biti će dezinficirana ovaj tjedan te ponovno poslana izbjeglicama u potrebi, zajedno s robom koja se prikupila u međuvremenu. Na taj način bit će ispravljen ovaj administrativni propust.

Budući da priljev izbjeglica još traje, a tako i njihove potrebe, pozivamo građane da i dalje donose materijalna sredstva koja žele donirati za sirijske izbjeglice, jer je potreba stalna i vjerojatno neće uskoro prestati. Akcija prikupljanja u ovom navratu traje do 16. rujna.

Pomoć se u Zagrebu prikuplja u Rakovčevoj ulici 26 i Selskoj cesti 112a (od 9 do 17 sati) te na Prilazu Gjure Deželića 77 (od 17 do 20 sati).

Novčane uplate za financiranje pomoći izbjeglicama možete izvršiti na račun: ADRA Hrvatska, Adventistička agencija za pomoć i razvoj, IBAN: HR5923600001101582233; za uplate iz inozemstva: SWIFT ZABAHR2X, s naznakom: Abeceda solidarnosti — pomoć za izbjeglice.

Adventpress


Komentiraj