Nebeski Ženik

16. 09. 2023.

“Dajte nam od svog ulja, jer nam se svjetiljke trnu.” (Matej 25,8)

Način na koji slušamo Božju istinu i kako se odnosimo prema njoj nije pitanje koje nosi male posljedice. Ako pogrešno shvatimo istinu ili je ne cijenimo zato što ne njegujemo svjetlo koje dopire do nas, znači da gradimo na pijesku. Mudar graditelj gradi na Stijeni Isusu Kristu bez obzira na prepreke. On ne gradi na ljudskoj, već na božanskoj zasluzi prihvaćajući Kristovu pravednost kao svoju, i kao svoju jedinu nadu u spasenje. Bezumni graditelj gradio je na pijesku, i svojom nemarnošću, ili predrasudama, ili obmanama nepreporođenog srca, on njeguje duh samopravednosti i postavlja ljudsku mudrost na mjesto na kojem Božja mudrost treba imati prevlast; o, koliko su to strašne posljedice!

Ima mnogo nerazumnih graditelja i kada oluja kušnji dođe i obruši se na njih, postaje jasno da je njihov temelj nalik na pijesak koji klizi. Oni su ostavljeni u dubokoj tami, bez vjere, bez načela i bez temelja. Pet ludih djevica iskreno su se zanimale za Evanđelje. Znale su koje je savršeno mjerilo pravednosti; ali njihove snage bile su paralizirane ljubavlju prema sebi jer su udovoljavale i proslavljale sebe, i nisu imale ulje milosti u svojim posudama kojim su trebale dopuniti svoje svjetiljke. Neprijatelj, koji je poznavao njihove slabosti i postavio tamu pred njih dajući joj privid svjetla, često im je nanosio nevolju. Istina, dragocjena, životodavna istina učinila im se nevažnom i Sotona je iskoristio njihovo sljepilo, neznanje i slabu vjeru, a one su stekle nestalno iskustvo utemeljeno na nesigurnim načelima.

Svi koji čekaju nebeskog Ženika, u usporedbi su prikazani kako spavaju jer je Gospodin odgodio svoj dolazak; međutim, mudre su djevice ustale kada su čule vijest da On dolazi i odgovorile na poruku, i njihov duhovni život bio je ponovno ispunjen. Njihova duhovna pronicavost nije u potpunosti iščezla. Dok su se držale Kristove milosti, njihovo vjersko iskustvo postalo je živo i obilno, a njihova naklonost usmjerena na ono što je gore. (The Bible Echo, 5. studenoga 1894.)

Za razmišljanje: Mudre djevice imale su upaljene svjetiljke kada im je bilo najpotrebnije. Kakva je naša odgovornost da održimo upaljene svjetiljke za one koje se nalaze u gustoj moralnoj tami?