Jutarnji stih

Nebo čeka na suradnju

“Tad će sinuti poput zore tvoja svjetlost. Pred tobom će ići tvoja pravda, a Slava Jahvina bit će ti zalaznicom.” (Izaija 58,8)

Stalna pomisao na dragocjenu Kristovu žrtvu zbog nas osposobljava nas da ukažemo i drugima na Božje Janje koje je na sebe uzelo grijehe svijeta. Mi moramo biti tumači djelotvornosti Kristove krvi kojom su oprošteni i naši grijesi. Samo ćemo tako moći doprijeti do viših društvenih slojeva.

Krist je rekao da je lakše devi proći kroz iglene uši negoli bogatašu ući u nebesko kraljevstvo. Ali Bogu je sve moguće. On može i hoće kroz ljudske predstavnike utjecati na um bogatih koji su svoj život posvetili samo stjecanju novca.

Cijeli svemir već dugo čeka na suradnju s ljudskim predstavnicima u djelu koje su oni izbjegavali i zanemarili. Mnogi koji su pokušali raditi, odustali su obeshrabreni; ali da su bili ustrajali, uglavnom bi imali mnogo uspjeha. Bog će blagosloviti one koji vjerno rade ovaj posao. Pred njima će ići Kristova pravda i slava Gospodnja bit će njihova nagrada.

Tada će se događati prava čuda istinskog obraćenja, čuda koja se danas mogu samo zamisliti. Ni najveći ljudi u ovom svijetu nisu izvan domašaja Božje čudesne moći. Ako oni koji surađuju u djelu budu znali iskoristiti prigode, vršeći vjerno i odano svoju dužnost, Bog će obratiti ljude koji zauzimaju odgovorne položaje, ljude visokih umnih sposobnosti i utjecaja. Mnogi će zahvaljujući snazi Svetog Duha primiti božanska načela. Promatrajući Isusa u Njegovoj blagosti, u Njegovom samoodricanju i samopožrtvovnosti, sebični bogataš uvidjet će koliko se razlikuje od jadnih, nevoljnih i siromašnih, slijepih i golih, i postat će tako mali u svojim očima da će zavoljeti Krista više od sebe i zaželjeti vječni život.

Obraćen istinom, takav čovjek će u Božjoj ruci postati sredstvo za daljnje širenje svjetlosti. On će osjećati poseban teret za duše iz svoje zanemarene klase. Shvatit će kako je njemu povjereno širenje Evanđelja onima kojima je ovaj svijet sve. Posvetit će svoje vrijeme i svoj novac Bogu, sredstva će pritjecati u Božju riznicu, talenti i utjecaji bit će posvećeni istini, i nova učinkovitost i moć bit će pridodani Crkvi.

Čista, posvećena ljubav, ljubav koja je bila izražena u Kristovom životnom djelu, slična je svetom mirisu. Kao Marijina razbijena posuda s miomirisom, ona ispunjava cijelu kuću mirisom. Rječitost, poznavanje istine, iznimne sposobnosti pomiješane s ljubavlju jesu dragocjena baština. Ljubav prema Bogu i prema onima za koje je Krist umro izvršit će djelo koje jedva možemo shvatiti. (Testimonies for the Church, sv. 6, str. 81—84)


Komentiraj