Nikada se ne osvrći

7. 09. 2012.

„Trčim prema cilju da postignem nagradu – nebesko stanje u koje nas je Bog pozvao po Kristu Isusu.“ (Filipljanima 3,14)

Elizej je odmah ostavio sve da bi započeo svoju službu. Njegov rastanak s obitelji nije bio tužan ili ispunjen gorkim kajanjem. Priredili su gozbu u svojem domu da bi proslavili čast koja je bila ukazana jednom pripadniku obitelji. Koji je bio Elizejev prvi posao? Obavljanje malih zadaća i to s radosnim srcem! Bio je prorokov osobni sluga! Za njega piše da je donosio vodu i pomagao Iliji u pranju ruku.

Pošto je neko vrijeme proveo u prorokovoj službi, bio je pozvan da zauzme svoje mjesto u prvom redu. U njegovo vrijeme nitko drugi nije bio veći od njega. Radio je kao Ilijin učenik, a onda je došlo vrijeme kada je proročki poglavar morao ustupiti svoje mjesto, i kada je onaj koji mu je bio podređen, postavljen na njegovo mjesto. Kao što se Ilija pripremao da bude uzet na Nebo, tako se Elizej pripremao da postane prorokov nasljednik.

U Gilgalu se nalazila proročka škola, ali i u Betelu i Jerihonu. Ilija je poželio posjetiti ta važna mjesta prije nego što se rastane s njima. Njegov duh se razveselio kada je po Gospodnjoj uputi dobio dopuštenje da vidi proročke škole i pregleda djelo koje se obavljalo u tim važnim ustanovama – školovanje koje je u mislima učenika održavalo sjećanje na Božja divna djela, koje je osim toga uzdizalo Božji zakon i činilo ga slavnim. …

U svakom mjestu do kojeg je pratio Iliju, Elizej je dobivao priliku da se odvoji od njega. „Ostani ipak ovdje“ (2. o kraljevima 2,4), govorio mu je Ilija. Tako je Elizejeva vjera bila iskušana u svakom mjestu. Međutim, orući njive, Elizej je naučio ne prepuštati se obeshrabrenju. On je sada stavio svoju ruku na plug druge vrste i nije htio odustati ili se obeshrabriti. Kada god mu je bio upućen poziv da se vrati, odgovorio je: „Života mi Jahvina i tvoga: ja te neću ostaviti.“ (2. o kraljevima 2,4.6)

Otad je Elizej stajao na Ilijinom mjestu. … Najviša osposobljenost bilo koga na nekom odgovornom mjestu ogleda se u spremnosti da odmah posluša Gospodnju riječ. … Elizej je stavio svoju ruku na plug i nije se osvrtao. On je pokazao svoju odlučnost i čvrsto se oslanjao na Boga.

Ovu pouku trebamo pažljivo proučiti. Ni u kom slučaju ne smijemo skrenuti s puta vjernosti. … Božja riječ treba biti naš savjetnik. Gospodin će izabrati one koji pokažu savršenu i potpunu poslušnost Njemu.  (Youth’s Instructor, 28. ožujka 1898.)