Adventpress

Obnova crkvene zgrade u Vinišću

Svatko od nas u svojem srcu nosi svoje mjesto i svoj dom, kao i crkvu uz koju vezujemo duhovne pjesme, molitve i nadahnuta bogoslužja —trenutke sastanka s Božjom ljubavlju. Ako nam crkvu načne zub vremena, trebamo se potruditi obnoviti je. To će sestrama i braći vratiti osmijeh i uvećati radost i povjerenje u Boga. Tako je bilo s crkvom u Vinišću, nedaleko Trogira.

Prije šest godina vjernici su zaključili da im je crkva oronula, i odlučili su se uhvatiti posla. Marija i Božo Hreščić, zajedno sa Zlatkom Ninčevićem — troje vrijednih umirovljenika — krenuli su u obnovu crkve. Godine 2016. uredili su vrt i zamijenili krov crkvene zgrade. Godine 2017. uredili su kuhinju i nabavili novi namještaj. Zatim su iz Njemačke, preko pastora Daniela Pažanina, nabavili nove električne orgulje. Promijenili su sva vrata i položili nove pločice na pod crkvenog hodnika. Godine 2018. kupili su stolce za crkvu, klupe za vrt i obnovili cisternu za vodu. Godine 2019. uredili su sanitarne prostorije, a godine 2020. uljepšali vanjski izgled crkve — bračkim kamenom. Godine 2021. postavili su novu ogradu oko crkvenog dvorišta, jer je stara bila dotrajala. Ovog ljeta stiže im nova propovjedaonica.

Kroz sve te radove stekli su prijatelje naše crkve iz Vinišća, koji su crkvu zavoljeli, žrtvovali se za nju i uložili mnogo truda da sve bude besprijekorno. Vinišće je crkva u koju svakog ljeta dolazi mnogo turista iz svih zemalja Europe i svijeta. Svi se oduševe kad vide kako su vjernici uredili crkvu i okoliš, i rado im pomažu svojim posebnim darovima. Imali su tako donatore iz Hrvatske, Engleske, Njemačke, Islanda, Austrije, Izraela…

Sve što su obnovili učinili su isključivo svojim radom i dragovoljnim donacijama. Mnoge bitke za gradnju i obnovu su dobivene, tako da naša crkva izgleda dostojanstveno i poželjno, i k tome bogatija za iskustvo vjere. Obnova crkve je gotovo završila, a geslo obnovitelja je bilo: “Uzdajte se u Gospodina i On će učiniti.”

Zlatko Ninčević