Od djetinjstva

6. 10. 2013.

“Pustite dječicu k meni; nemojte im priječiti, jer takvima pripada kraljevstvo Božje!” (Marko 10,14)

U djeci koja su došla u dodir s Njim Isus je vidio muškarce i žene koji će postati nasljednici Njegove milosti i podanici Njegova kraljevstva. … U svojem poučavanju On se spustio na razinu njihova razumijevanja. On, Veličanstvo Neba, nije s prijezirom odgovarao na njihova pitanja i pojednostavio je svoje važne pouke da bi odgovarale njihovom dječjem razumijevanju. On je u njihove umove posijao sjeme istine, koje će u godinama što dolaze izniknuti i donijeti rod za vječni život.
Još uvijek je točno da su djeca najspremnija prihvatiti pouke iz Evanđelja; njihova srca otvorena su božanskom utjecaju, snažna da zadrže primljene pouke. Mala djeca mogu biti kršćani s iskustvom koje je u skladu s njihovim godinama. Trebaju se odgajati u duhovnosti i roditelji im trebaju pružiti svaku prednost kako bi mogli oblikovati karakter po uzoru na Kristov. …
Kršćanski djelatnik može postati Kristovo oruđe u dovođenju ove djece Spasitelju. Mudrošću i istančanim razumijevanjem on ih može privezati za svoje srce … i Kristovom ih milošću vidjeti preobražena karaktera, tako da se za njih može reći: “Jer takvima pripada kraljevstvo nebesko.” (Isusov život, str. 420—423)
Bog želi da svako dijete u svojim najranijim godinama postane i Njegovo dijete, da bude posvojeno u Njegovu obitelj. Iako nisu potpuno odrasli, mladi mogu postati članovi zajedništva u vjeri i steći vrlo dragocjena iskustva. … I njihovo se srce s povjerenjem i ljubavlju može pridružiti Isusu i živjeti za Spasitelja. Krist ih može učiniti malim misionarima. Cjelokupni tijek njihovih misli može se promijeniti tako da im grijeh više ne izgleda privlačan, već da ga počnu izbjegavati i mrziti. (CT 169)
Spasitelj želi spasiti mlade. On će se radovati kad ih bude vidio pokraj svojeg prijestolja, odjevene u neokaljanu odjeću Njegove pravednosti. Na njihovu glavu želi staviti krunu života, slušati kako se njihovi radosni glasovi sjedinjavaju u odavanju časti, slave i veličanstva Bogu i Janjetu u pjesmi pobjede koja će odjekivati kroz nebeske prostore. (Isto, 48)