Od Nove Gradiške do New Yorka

Adventpress 22. 12. 2023.

Crkva u Novoj Gradiški pridružila se projektu “Europa za Isusa” Adventističkog svjetskog radija (AWR), koji je u suradnji s Hrvatskom konferencijom Kršćanske adventističke crkve ostvario niz multimedijskih predavanja u četrnaest gradova Hrvatske. Zajednički naslov predavanja bio je “Objava nade”, a održavali su ih govornici Adventističkog svjetskog radija tijekom prve polovice prosinca. Niz se sastojao od šesnaest predavanja utemeljenih na osnovnim istinama Svetog pisma.

Govornik u Novoj Gradiški bio je pastor Kent Sharpe iz Washingtona DC, glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država, koji obnaša dužnost blagajnika Adventističkog radija u svijetu. Niz večeri toga projekta započeo je u Novoj Gradiški 1. prosinca, koncertom Agape Family Quarteta, u lijepoj adventističkoj crkvi, a najavljivao se, zajedno s predavanjima, na mjesnim portalima, plakatima, pozivnicama i Radiju Nova Gradiška. Na tom koncertu pastor Sharp je imao priliku predstaviti se slušateljima te uz nekoliko snažnih duhovnih misli najaviti teme koje će iznositi sljedećih večeri.

Odaziv vjernika i posjetitelja bio je dobar za grad s petnaestak tisuća stanovnika, a u pojedinim večerima dolazili su i vjernici iz Požege sa svojim prijateljima, pa čak i iz mjesta preko Save, iz Bosne i Hercegovine. Govornik je bio vrlo dobro prihvaćen i omiljen među posjetiteljima koji su nakon predavanja postavljali razna pitanja na zakuski i druženju koji su upriličeni svake večeri. Mnogi su tijekom tih predavanja donijeli dobre odluke o vlastitom duhovnom životu, a neki i onu najvažniju: da učine zavjet sa Spasiteljem Isusom Kristom. Posljednje večeri je posjetiteljima podijeljena i knjiga Isusov život spisateljice Ellen G. White.

Vjernici su nesebično služili u svemu što je trebalo, posebice domaćice koje su priređivale ukusne zakuske, a veliki pridonos dale su i vjernice novogradiške crkve Jelena Bičanić i Adriana Marques Šarčević, prevođenjem s engleskog jezika na hrvatski. S dragim gostom smo se oprostili uz prigodne poklone — kravatom Croata i unikatnom maramom za pastorovu suprugu, koja nije mogla biti s nama, te isto takvim maramama za vrijedne prevoditeljice. Pastoru Sharpu zaželjeli smo sve najbolje u njegovoj novoj službi koju je prihvatio u Sjevernoameričkoj diviziji i u projektu “Misija u velikim gradovima”. On će djelovati u New Yorku, a mi se, uz planove za budućnost, nadamo da će “Objava nade” koju je podijelio s nama u Novoj Gradiški — djelovati na srca ljudi koji su ga slušali.

Darko Kovačević