Odbačeni običaji

23. 11. 2012.

„Propovijedaj riječ – pristupi (k vjernicima) – bilo da im je zgodno, bilo nezgodno.“ (2. Timoteju 4,2)

Ponovit će se iskustvo iz prošlosti. U budućnosti će sotonsko praznovjerje poprimiti novi oblik. Zablude će se prikazivati na ugodan i privlačan način. Lažne teorije, odjevene u odjeću svjetla, nametat će se Božjem narodu. Sotona će na taj način pokušavati prevariti, ako bude moguće, i same izabrane. Širit će se najzavodljiviji utjecaji; umovi će biti kao hipnotizirani.

Pokvarenost svake vrste, slična pokvarenosti pretpotopnih stanovnika, bit će proširena i zarobljavat će misli. Uzdizanje prirode kao boga, neobuzdana raskalašenost ljudskog duha, savjeti bezbožnika – sve će to Sotona rabiti kao oruđe u ostvarivanju svojih ciljeva. On će ostvarivati svoje zamisli uporabom moći jednog uma nad drugim. Najžalosnija je misao da će muškarci i žene pod njegovim prijevarnim utjecajem imati obličje pobožnosti bez stvarne povezanosti s Bogom. Poput Adama i Eve, koji su jeli plod sa stabla spoznaje dobra i zla, mnogi se i dan-danas hrane prijevarnim zalogajima zablude.

Sotonske sile zaodijevaju lažne teorije u privlačno ruho, kao što je i Sotona u Edenu prikrio svoj identitet pred našim praroditeljima obraćajući im se preko zmije. Te sile utiskuju u ljudski um smrtonosnu zabludu. Sotonin hipnotički utjecaj djelovat će na sve one koji odbace jasnu Božju riječ i prihvate zavodljive bajke.

Upravo one koji su dobili najviše svjetla Sotona najupornije pokušava uvući u svoje zamke. On zna da će oni, ako ih uspije prevariti, pod njegovom vlašću odijevati grijeh u odjeću pravednosti i tako mnoge zavesti s pravog puta.

Ja kažem svima: Budite oprezni jer se Sotona kao anđeo svjetla uvlači na svaki skup kršćanskih radnika i u svaku crkvu, pokušavajući prevesti vjernike na svoju stranu. Ja sam odgovorna da Božjem narodu uputim opomenu: „Ne varajte se: Bog se ne da ismjehivati!“ (Galaćanima 6,7) …

Hodite sigurno i odlučno, vaša stopala neka budu obuvena u pripravu Evanđelja mira. Možete biti sigurni da čista i neokaljana vjera ne znači veliko uzbuđenje. Bog nikome nije povjerio odgovornost da potiče želju za spektakularnim doktrinama i teorijama. Braćo moja, izbacite sve što je slično tome iz svojeg naučavanja. Nemojte mu dopustiti da nađe mjesta u vašem iskustvu. Neka vaše životno djelo ne bude time okaljano! (Review and Herald, 3. ožujka 1904.)