Ohrabrujući poticaji na molitvu i duhovnost

Vijesti 9. 04. 2014.

Pastor Michael Hamilton iz Velike Britanije održao u Zagrebu seminar o molitvi i duhovnosti s naglaskom na buđenje i obnovu

Društvo u kojem živimo i mediji koji nas okružuju daju nam poticaje za mnogo toga, ali ne i za molitvu i duhovnost. U svakodnevnom životu istinska pobožnost je među ljudima sve rijeđa. Istodobno mali čovjek tone sve dublje u različite krize, a vjernici u crkvama, također zahvaćeni brigom za život, uljuljkani su u kolotečinu i prosječnost molitvenog života i duhovnosti.

U ovakvom okružju seminar o molitvi i duhovnosti s naglaskom na buđenje i obnovu dobro je došao i donio velike blagoslove za mnoge vjernike koji su, osjećajući važnost i potrebu duhovne obnove, sudjelovali u ovom događaju. Uspjehu ovog dvodnevnog seminara, koji se održao 4. i 5. travnja 2014. godine u središnjoj adventističkoj crkvi u Zagrebu na Prilazu Gjure Deželića 77, posebno je pridonio gost iz Velike Britanije, pastor Michael Hamilton, voditelj Odjela subotnje škole i molitvenog života pri Transeuropskoj diviziji Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve.

U petak 4. travnja govorio je o istinskoj pobožnosti i rekao da je to naša najveća potreba za posljednje vrijeme u kojemu živimo. Naglasio je da su upravo buđenje i obnova glavne sastavnice istinske pobožnosti, ali da one ne označavaju isti pojam. Buđenje označava obnovu duhovnog života, oživljavanje sila uma i srca, a obnova označava promjenu misli, načela, navika i prakse. Navodeći redak iz 1. Timoteju 4,7.8 “Izbjegavaj svjetovne i babama svojstvene priče! Mjesto toga vježbaj se u pobožnosti! Tjelovježba donosi malu korist, a pobožnost donosi potpunu korist, jer joj pripada obećanje života – života sadašnjega i budućega…” pozvao je sve prisutne na vježbanje u pobožnosti i ponudio niz duhovnih disciplina, pomagala i metoda koji mogu pomoći u izgradnji pobožnosti. To su među ostalima: promišljanje, molitva, proučavanje, post, jednostavnost, služba, bogoslužje, proslavljanje, svjedočenje, zajedništvo, Duh proroštva i ponavljanje svega toga.

U subotu 5. travnja pastor Hamilton je govorio o promjeni stava koji uzrokuje promjenu naših osjećaja i uvjerenja odnosno našeg ponašanja. Tvrdio je da promjena stava uključuje ispitivanje naših vrijednosti. U razgovoru i ispitivanju nazočnih došao je do pojmova koji nama ljudima predstavljaju vrijednost. Zatim je naveo Božje vrijednosti koje se očituju u Božjoj misiji vidljivoj u životu i radu Isusa Krista. To su “poniznost — ‘drugi’ više nego ‘ja’ i požrtvovna služba”, rekao je pastor Hamilton. Ističući da se naše vrijednosti trebaju podudarati s Božjim vrijednostima, naveo je da se one otkrivaju kroz: sustavno proučavanje Biblije, promišljanje nad otkrivenim, molitvu predaje i zajedništvo s drugim vjernicima.

Govoreći o subotnjoj školi u Adventističkoj crkvi i krugu učeništva naglasio je da subotnja škola mora biti zdravo tlo u kojem se učenici rađaju i odrastaju. Takvo zdravo tlo usmjerava na: proučavanje Biblije, zajedništvo, dosezanje društvene okoline i svijest za misiju. Razredi subotnje škole trebaju biti mjesto za duhovni rast i razvoj, a zapovijed stvaranja učenika iz Evanđelja po Mateju 28,19.20 uključuje: vjeru, proučavanje, poslušnost i krštenje.

Završavajući niz od ukupno pet predavanja i propovijedi tijekom petka i subote, ponovno je progovorio o pobožnosti, buđenju i obnovi te istaknuo molitvu i odnos s Bogom kao najveću vrijednost za buđenje i obnovu. “Molitva se uči! Mi moramo vjerovati da Bog čuje i odgovara na molitve!” rekao je pastor Hamilton ističući postojanost koja pridonosi učinkovitosti molitve i potrebu moljenja za Božju volju i otkrivanja Njegove volje za naš život.

Ugledni gost iz Velike Britanije je zanimljivim nastupom, svojom jednostavnom duhovnošću i neposrednim pristupom donio dragocjene poticaje na molitvu i duhovnost te ostavio dubok dojam na sve prisutne ukazujući na biblijska načela i Isusa Krista, najvećeg Primjera molitvenog života i istinske duhovnosti.

Ovaj seminar u organizaciji Odjela subotnje škole Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve bio je obogaćen zajedničkim pjevanjem na slavu Bogu i brojnim prigodnim pjesmama različitih sastava mjesne crkve Zagreb 1, koja je kao domaćin ovog događaja upriličila zajednički ručak za sve koji su cijeli subotnji dan odlučili provesti pod utjecajem i poticajem Božjeg Duha na molitvu i duhovnost.

Darko Kovačević