Photo by Humble Lamb on Unsplash
Photo by Humble Lamb on Unsplash

Okrenuti drugi obraz

Iskustva 28. 10. 2022.

Omar, student na Bliskom istoku, očajnički je trebao posao, ali nije bio spreman učiniti ništa kako bi ga zaposlili. Na razgovoru za posao otvoreno je rekao predstavniku tvrtke da ne može raditi subotom jer mu je to sveti dan. Predstavnik tvrtke nije ni trepnuo.

“Sve je u redu”, odgovorio je. “Ne trebamo te.”

Bila je to istina. Nezaposlenost u zemlji bila je toliko visoka da tvrtka doista nije trebala Omara. Mnogo je ljudi tražilo posao, i bilo je lako pronaći nekoga tko je voljan raditi subotom.

Tužan, Omar je napustio ured tvrtke. On je bio novi vjernik koji je samo nekoliko dana ranije predao svoj život Kristu. Družio se s vjernicima šest godina i istraživao Bibliju prije nego što je donio odluku. Nakon odbijanja posla kupio je kolica s tri kotača s namjerom da zaradi prodajom simita, okruglog kruha prekrivenog sezamom.

Omarovi prijatelji koji su svetkovali subotu bili su dirnuti njegovim vjernim zalaganjem za Isusa i počeli su se moliti za njega.

Nekoliko dana kasnije, Omar je uzbuđeno objavio da ga je tvrtka pozvala i ponudila mu posao sa slobodnim subotama. Bio je toliko uzbuđen da je odlučio pronaći barem jednu osobu dnevno kojoj će govoriti o Kristu.

Ispijajući sok u mjesnom kafiću nekoliko dana kasnije, on i jedan stariji čovjek razgovarali su o vjeri. Omar je podijelio s njim svoje putovanje od tradicionalne svete knjige svoje obitelji do Biblije i nevjerojatnog mira koji je pronašao.

Dok je Omar izlazio iz kafića, za njim je krenuo muškarac koji je slušao razgovor s obližnjeg stola. “Ne mogu vjerovati da možeš govoriti nešto takvo!” vikao je taj čovjek. “Zar te nije sram? Odrastao si u našoj zemlji i znaš nešto bolje!” Čovjek je počeo udarati Omara šakama.

Kasnije toga dana, kad je prijatelj koji je svetkovao subotu nazvao Omara videopozivom, dočekalo ga je veliko, natečeno oko i još veći osmijeh radosti. “Mogao si pozvati policiju!” rekao je prijatelj. “Da”, rekao je Omar. “Ali sjetio sam se da nam Isus govori da okrenemo drugi obraz.”

“Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi.” (Matej 5,38.39)

Ovo iskustvo o misioniranju oslikava cilj misije br. 2 Strateškog plana Crkve adventista sedmog dana “Ja ću ići”: “Ojačati i proširiti mogućnosti adventističkog dosezanja.”

Pročitajte više na: IWillGo2020.org.

Omar je pseudonim.

Pisac: Rick McEdward