Okupljanje Maruševčana 2016.

Uncategorized 29. 07. 2015.

dvorac09

Dobrodošli u Maruševec!

Maruševec je mjesto stotinjak kilometara udaljeno od Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske, u blizini živopisnog grada Varaždina. Mjesto je poznato po radišnim i pitomim stanovnicima, ali i po srednjovjekovnom dvorcu pored kojega su smještene obrazovne ustanove Kršćanske adventističke crkve. Sam Maruševec broji 460 stanovnika, a taj broj se tijekom školske i akademske godine uvećava za oko 45% zbog mladih koji dolaze u adventističke obrazovne ustanove da u njima steknu životno zvanje i kršćanski odgoj.

Ovaj jedinstveni odgojno-obrazovni proces odvija se u dvije obrazovne ustanove. Adventističko teološko visoko učilište u Maruševcu djeluje od 1974. godine i priprema mlade za pastoralnu, teološku i crkvenu djelatnost u Kršćanskoj adventističkoj crkvi. Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti djeluje od 1970. godine i uspješno prenosi vrijednosti adventističkog odgoja i obrazovanja. Danas se u tom obrazovnom središtu školuje 260 studenata i učenika, što ovu ustanovu svrstava među najveće adventističke obrazovne ustanove u Europi.

Adventističko teološko visoko učilište i Srednja škola s pravom javnosti smješteni su na velikom imanju u vlasništvu Kršćanske adventističke crkve. Pored obrazovnih ustanova tu su učenički i studentski dom s popratnim sadržajima (kuhinja, blagovaonica, crkva i knjižnica) te stanovi za osoblje.

Škola je nastala prije 45 godina ponajprije zbog izobrazbe adventističke djece i mladeži u bivšoj Jugoslaviji, jer je školovanje u državnim srednjim školama bilo otežano zbog svetkovanja subote, ali i zbog odgajanja mladih u kršćanskom duhu.

Posljednjih dvadeset godina škola je otvorila vrata široj društvenoj zajednici i otad doživljava brojčani rast. Mnogi neadventisti prepoznali su vrsnoću adventističkog odgoja i prednost obrazovanja u našoj školi te u sve većem broju upisuju svoju djecu u tri programa koja nudi Srednja škola s pravom javnosti — gimnazijski, medicinski i fizioterapeutski.

Uz redoviti studij teologije i izvanredni studij religije Adventističko teološko visoko učilište posljednje dvije godine nudi i magistarski studij teologije u suradnji s Adventističkim sveučilištem Friedensau iz Njemačke. Ovaj studij pohađa 30 studenata iz 7 zemalja regije, po čemu Maruševec postaje međunarodna obrazovna ustanova.

 

Okupljanje bivših Maruševčana

Kršćanska adventistička crkva, kao osnivač obrazovnih ustanova u Maruševcu, na svojim je upravnim tijelima donijela odluku da se krajem sedmog mjeseca 2016. godine održi veliko okupljanje svih bivših Maruševčana — učenika i studenata koji su proveli neko vrijeme u Maruševcu. Pozvani su i svi oni kojima Maruševec leži na srcu, koji ga podupiru i rado posjećuju, bilo da žive u zemlji ili inozemstvu. Srdačno vas pozivamo na naše okupljanje!

Kroz Maruševec je u proteklih 45 godina prošlo više tisuća učenika i studenata. Oni danas žive u mnogim zemljama svijeta na različitim kontinentima, ali među njima postoji posebna povezanost — školovanje u Maruševcu. Izreka kaže: “Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba”, stoga sjećanja na Maruševec u svakom bivšem učeniku bude divne osjećaje. Želja nam je osvježiti ta sjećanja i nakon 45 godina postojanja Škole okupiti sve one koji imaju želju doći na takav skup. Bez obzira kad ste se školovali, odakle dolazite i kojoj nacionalnoj ili vjerskoj skupini pripadate — dobrodošli u Maruševec, mjesto divnih sjećanja, mjesto obrazovanja, mjesto prvih ljubavi, mjesto susreta s Bogom i ljudima! Zahvalimo se Bogu za životno vodstvo i naše obrazovne ustanove.

Popis bivših učenika Srednje škole Marušecev!
Popis bivših studenata Adventističkog teološkog visokog učilišta!

Program okupljanja

Okupljanje svih uzvanika bit će u velikoj dvorani Adventističkog učilišta u Maruševcu.

Četvrtak, 28. 7. 2016. (u poslijepodnevnim satima)
Svečani početak programa i okupljanje uzvanika, bogoslužje i druženje.

Petak, 29. 7. 2016.
Izlet, druženje i bogoslužje.

Subota, 30. 7. 2016.
Bogoslužje, zajedničko slikanje, šetnja, druženje, odmor, poslijepodnevni program i društvena večer.

Nedjelja, 31. 7. 2016.
Bogoslužje, druženje po generacijama, rekreacija, završni program i rastanak.
Ovo je samo projekcija programa koji će svakako biti podložan promjenama. Pozivamo vas da nam pošaljete svoje dobre prijedloge na email: juk@adventisti.hr
Za sve prijavljene sudionike osigurat ćemo vegetarijanske obroke u našoj školskoj kuhinji.

 

Smještajne mogućnosti

Svi sudionici ovog kongresa dobit će pomoć kod smještaja za vrijeme kongresa. Smještajne mogućnosti podijelili smo u četiri kategorije:

 1. Smještaj u učeničkom domu
  U učeničkom domu Srednje škole u Maruševcu i Adventističkog teološkog visokog učilišta možemo smjestiti 100 osoba u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.
 2. Smještaj u studentskom domu u Varaždinu
  Varaždin kao studentski grad posjeduje novi studentski dom u kategoriji tri zvjezdice, s dvokrevetnim i trokrevtenim sobama, sveukupno 280 ležajeva. Na raspolaganju nam je mogućnost smještaja u tom domu.
 3. Smještaj u varaždinskim hotelima
  U Varaždinu postoje hoteli Turist, Park i mnogi drugi s mogućnošću smještaja na višoj razini.
 4. Kampiranje na školskom imanju
  Svi oni koji žele doći u Maruševec sa svojom kamp opremom, prikolicom ili šatorom, moći će se smjestiti na imanju učilišta te u učionicama na madracima.

 

Kontakt i više informacija

Da bismo mogli što kvalitetnije i pravodobno osigurati vaš smještaj, organizirati ovaj skup i znati broj sudionika, potrebna nam je povratna informacija od vas. Svi vi koji namjeravate prisustvovati kongresu bivših Maruševèana, molimo vas da se javite u upravu Jadranske unije najkasnije do 1. 11. 2015. godine.
Javite nam se, najavite svoj dolazak i saznajte cijene:

Kršćanska adventistička crkva
Jadranska unija konferencija
Prilaz Gjure Deželića 77
10000 Zagreb, Hrvatska
telefon: + 385 1 2361 900
faks: + 385 1 2361 901
e-mail: juk@adventisti.hr

Prijavi se!
Vidimo se na starom mjestu! Vidimo se u Maruševcu!

Neven Klačmer

[space height=”HEIGHT”]

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

[space height=”HEIGHT”]

Snimak prijepodne:

[youtube height=”315″ width=”560″]https://www.youtube.com/watch?v=WK0ceqYE3Qo[/youtube]

Snimak poslijepodne:

[youtube height=”315″ width=”560″]https://www.youtube.com/watch?v=BjxmaTMVBig[/youtube]