Oproštaj s dr. Brankom Lovrecom

Vijesti 5. 10. 2012.

U petak, 28. rujna 2012. u Zagrebu, preminuo je dr. Branko Lovrec, dugogodišnji predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj. Čovjek širokih vidika, visokih načela i velike vjere ostavio je dubok trag ne samo u svojoj obitelji i Baptističkoj crkvi, već i u drugim vjerskim zajednicama te cijeloj društvenoj zajednici.

Svoj život posvetio je propovijedanju Radosne vijesti i činio je to gorljivo i s oduševljenjem. Pozitivan kršćanski utjecaj koji je širio nadilazio je granice, kako one državne tako i vjerske. Surađivao je s drugim vjerskim zajednicama pa tako i s Kršćanskom adventističkom crkvom. Ta suradnja posebno je došla do izražaja u djelovanju Udruge za vjersku slobodu na čijem je čelu bio dugo godina kao predsjednik Glavnog odbora Udruge.

Iako po obrazovanju i struci liječnik, isticao se dubokim teološkim promišljanjem i bio je jedan od najpoznatijih vjerskih vođa ne samo u Hrvatskoj već i šire. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske dr. Branko Lovrec je bio prvi predsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj, od 1991. do 2003. godine, i potom počasni predsjednik. Od 2000. do 2005. godine bio je jedan od dopredsjednika Svjetskog saveza baptista (Baptist World Alliance). Zbog svoje sposobnosti bio je poželjan član mnogih vijeća od onih na teološkim fakultetima, Protestantsko-evanđeoskog vijeća u Republici Hrvatskoj, do vijeća Hrvatske radiotelevizije.

Kao vrstan organizator istaknuo se u pripremi i organizaciji velike evangelizacije koju je u Zagrebu imao najpoznatiji kršćanski govornik Billy Graham, 1967. Godine, uz njegov srčani prijevod na hrvatski jezik.

Osim što je diplomirao medicinu, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je psihologiju i engleski jezik te se vrlo aktivno bavio prevođenjem kršćanske literature. Jedno od njegovih najvećih djela svakako je osnivanje i dugogodišnje vođenje kršćanske nakladničke kuće Duhovna stvarnost, koja je pod njegovim vodstvom postala jedna od najuglednijih kršćanskih nakladničkih kuća u Hrvatskoj.

3. listopada 2012. godine na krematoriju zagrebačkog Mirogoja, mnoštvo prijatelja, suradnika i znanaca se s velikim poštovanjem oprostilo, zajedno s obitelji Lovrec, od dr. Branka Lovreca. Ispraćaj je vodio pastor Ladislav Ružička, dopredsjednik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj.

U ime obitelji na posebno dirljiv način oprostio se sin Matija Lovrec, prisjetivši se mnogih godina i prijeđenih kilometara službe svojega oca. “Nije lako biti sinom ili kćerkom dr. Lovreca” rekao je, misleći pritom na visoka kršćanska načela i dubok trag koji je ostavio njegov otac u društvu. Iz Biblije iz koje je njegov otac propovijedao pročitao je Psalam 23. – Gospodin je Pastir moj.

Ispraćaju su uz brojno mnoštvo prijatelja nazočili i predstavnici različitih vjerskih zajednica i medija, izražavajući sućut ožalošćenoj obitelji.

Pastor Ladislav Ružička pročitao je na kraju utješne biblijske retke o uskrsnuću i susretu s Gospodinom iz 1. Solunjanima, koji su zajednička nada svim kršćanima.

Darko Kovačević